Otvorenje izložbe IVANA OBROVCA „PANTOSKOPIJE“ u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Otvorenje izložbe Ivana Obrovca „Pantoskopije“ bit će održano u četvrtak, 5. prosinca u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a u suradnji s 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Uz otvorenje bit će održana i glazbeno-vizualna izvedba Obrovac2 (Obrovac na kvadrat), a riječ je o susretu likovne i glazbene umjetnosti, slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, pulske jazz glazbenice Tamare Obrovac. Performans se sastoji od glazbene izvedbe Tamare Obrovac i Transhistria quarteta te video-projekcije umjetničkih radova Ivana Obrovca u režiji i interpretaciji Matije Debeljuha.

Nakon izložbe i performansa u zagrebačkoj Laubi – kući za ljude i umjetnost održane u veljači ove godine, Muzej suvremene umjetnosti Istre i 25. Sa(n)jam knjige u Istri predstavljaju ovaj izuzetan multimedijski događaj pulskoj publici kao svojevrstan hommage Ivanu Obrovcu, bardu istarske likovne pedagogije i jednom od najznačajnijih likovnih umjetnika Istre. U Muzeju suvremene umjetnosti Istre biti će izloženo trideset i pet slika ovog doajena istarskog modernog i suvremenog slikarstva nastalih u proteklih petnaestak godina koje na svojevrstan način zaokružuju i sintetiziraju njegov bogat i raznovrstan opus.

„Ivan Obrovac ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se tjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela“, piše Leonida Kovač.

 „Bilo da predaje, piše, razgovara ili da slika, Obrovac vrši istinsku misiju umjetnika, onog koji je svojim stvaralaštvom, idejama i svjetonazorima svima nama potreban kao lučonoša etičnosti i duhovne higijene, što nam on nesebično dariva s rijetkom i nadarenom sposobnošću da takvu prosvjetiteljsku misiju ogrne i plaštom uzbudljivog i slojevitog, a ujedno duboko moralnog i etičnog, po svemu jedinstvenog kreativno – estetskog čina. Jer, Ivan Obrovac jest Slikar“, piše Mladen Lučić.

Izložba je otvorena od 5. prosinca 2019. do 10. siječnja 2020. godine, svakim danom, osim ponedjeljkom i blagdanom od 10 do 19 sati. Kustosi izložbe su Leonida Kovač i Mladen Lučić. Program je realiziran uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum