Akcija za 5!: Labinski srednjoškolci gradski vijećnici na jedan dan

Dan akcije, središnja aktivnost projekta Akcija za 5! bit će održan u četvrtak, 20. veljače, u prostorijama Grada Labina.

Istarska kulturna agencija provodi Akciju za 5!, u sklopu projekta Društveno – kulturni centar Lamparna sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi“, a koji će se provoditi do listopada 2020. godine u partnerstvu s Labin Art Expressom XXII i Gradom Labinom,  dok je izvoditelj akcije udruga Delta iz Rijeke.

Cilj Akcije za 5! je educirati srednjoškolce za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini kako bi se povećala razina aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici. U sklopu projekta, 70-ak učenika Srednje škole Mate Blažine iz Labina uz podršku mentora, osmišljava projekte na zadanu temu. Sadržajno će se projekti baviti temom medijske pismenosti. Svi sudionici, učenici i mentori, prethodno su educirani od strane udruge Delta za sam proces izrade projekta na temu medijske pismenosti.

Projektom Akcija za 5! mladi između 14 i 19 godina na jedan dan će simulirati rad Gradskog vijeća (od pripreme projekata, debate, glasovanja) u središnjem događanju naziva Dan akcije.

Učenici podijeljeni u grupe na jedan će se dan naći u ulozi gradskih službenika, pri čemu će u jutarnjem dijelu programa osmišljavati vlastite prijedloge, dok će poslijepodne svoj rad prezentirati, raspraviti i izglasati najbolji projekt.

Tijekom jednog dana, šest grupa srednjoškolaca samostalno odlučuje o projektnoj ideji, razrađuje plan provedbe, piše projektni prijedlog i među sobom izglasava najbolji. Te projekte će predstaviti i među sobom odabrati jedan koji će se potom i realizirati.

Za realizaciju pobjedničkog projekta, Grad Labin će osigurati proračun u okviru kojega mladi planiraju svoje projekte, a najbolji će se realizirati uz pomoć predstavnika Istarske kulturne agencije i Labin Art Expressa XXII. Sedma grupa, novinarska, pratit će tijek aktivnosti u Danu akcije, te putem bloga i objava o svemu izvještavati javnost.

Ovogodišnja tema Akcije za 5! mlade uči medijskoj pismenosti kroz koju će učenici razvijati vještine kritičkog razmišljanja, financijske pismenosti, donošenja odluka, ali i timskog rada, prezentiranja te retoričkih vještina. Medijska pismenost nam omogućava da razumijemo, pravilno tumačimo i kritički vrednujemo sadržaje koji su nam predstavljeni kroz medije. Smatra se jednom od najvažnijih kompetencija 21. stoljeća, a temelji se na komunikacijskim pravima koja proizlaze iz osnovnih ljudskih prava. Njenu važnost i priznanje na globalnoj razini potvrđuju i brojni nacionalni i međunarodni dokumenti koji se bave ljudskim pravima (UNESCO-va Deklaracija o medijskom odgoju, Povelja UN-a o ljudskim pravima, Konvencija UN-a o pravima djeteta i dr.).

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum