Umjetnička akcija “SLUŠAM – ČUJEM!” Sandra Đukića u Labinu

U sklopu podizanja javne svijesti o participativnom planiranju i dobrom upravljanju projekta DKC Lamparna, sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda Europske unije, tijekom prošlog vikenda u Labinu je započela prva od dvije gerilske umjetničke akcije koje tematiziraju poziciju građana u javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju u kulturi. Centar za građanske inicijative Poreč (CGI), jedan od partnera u projektu DKC Lamparna, u kolovozu 2019. objavio je javni natječaj za dvije gerilske umjetničke akcije na/u javnim prostorima na području Grada Labina. Pristigle prijave ocjenjivao je žiri sastavljen od tri člana CGI-a i Labin Art Expressa XXI. Odabran je prijedlog umjetnika Sandra Đukića iz Zagreba, dok će za još jednu umjetničku akciju biti ponovno proveden javni natječaj.

Nakon izvedene konceptualno povezane site-specific instalacije „GLEDAM – VIDIM!“ u labinsko predizborno proljeće 2009. godine, Labin Art Express XXI pozvao je umjetnika Sandra Đukića da izvede umjetničku akciju „SLUŠAM-ČUJEM!“ Novim je radom umjetnik prešao s organa vida na organ sluha, a instalacija je izvedena na nekoliko labinskih lokacija – Kature, Trg labinskih rudara, Rudarska ulica – Lamparna, Zelenice i Titov trg. Vizualno-simbolička poruka, no i namjena uvećane fotografije ljudskog uha je poziv na aktivno slušanje te na budno, kreativno i participativno integriranje s ostalim akterima u sustavu društvenih odnosa. Uskličnik upućuje na buđenje ne samo „hladnih“ racionalnih snaga već i na važnost emocionalne, afektivne energije investirane u tu djelatnost, nesvodivu na puko pasivno „slušanje“, piše kustos Branko Cerovac o radu Sandra Đukića.

Sandro Đukić (1964.) multimedijalni je umjetnik kojeg zanimaju kulturološko-antropološki fenomeni slike kroz odnose prezentacije i reprezentacije, intermedijalnost, istraživanja medija i veze među umjetničkim radovima i pojavama. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera 1989. godine. Studirao je na klasi novih medija na Kunstakademie Düsseldorf od 1989. do 1993. kao gostujući i redovni student (u klasi prof. Nam June Paik). Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i sudionik međunarodnih rezidencijalnih programa. Kao predavač je sudjelovao na više domaćih i međunarodnih simpozija. Živi i radi u Zagrebu.

Organizacija umjetničke akcije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum