Art Panoptikum XX  u Gradskoj radionici

Serija javnih predavanja Art Panoptikum s pregledom događanja iz svijeta vizualnih umjetnosti nastavlja se u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice u subotu, 27. lipnja u 20.30 sati. Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

Prva tema vodi nas u Pariz gdje se u centru Pompidou održava izložba “Christo et Jeanne Claude Paris!” posvećena vjerojatno najpoznatijem umjetničkom i životnom paru 20. stoljeća čija su djela zbog svojih ogromnih razmjera vizualno zapanjujuća. U parku skulptura Philadelphia Museum of Art postavljena su dva djela Ursule von Rydingsward, pa je to povod da se nešto više kaže o ovoj svjetski poznatoj američkoj kiparici poljskog porijekla. Nakon toga slijedi pregled velike retrospektivne izložbe „Philip Guston Now” koja predstavlja uravnotežen prikaz 50-godišnje karijere ovog kanadsko-američkog slikara i grafičara. Muzej cikladske umjetnosti u Ateni redovno organizira izložbe nekih od najvažnijih grčkih i međunarodnih modernih i suvremenih umjetnika, a trenutno se može vidjeti izložba pod nazivom “In the Realm of the Senses” posvećena iznimno originalnom i plodnom autorskom djelu američke kiparice i vizualne umjetnice grčkog porijekla Lynde Benglis, o kojoj se govori u ovoj temi.

Nakon toga slijedi pregled nove izložbe “Interior/Exterior/Dramatis Personae, a Saga in Two Parts”, međunarodno poznatog južnoafričkog umjetnika Athi-Patra Ruge koji baveći se grafikom, tekstilom, modom, performansom i videom istražuje ljudsko tijelo u odnosu na senzualnost, kulturu i ideologiju, često stvarajući kulturne hibride. Museo Universitario Arte Contemporáneo u Meksiku priredio je retrospektivnu izložbu “Veroír el fracaso iluminado”, o kojoj će biti riječ u sljedećoj temi. Na izložbi je okupljeno preko sto djela Cecilie Vicuñe, čileanske  pjesnikinje, likovne umjetnice i aktivistkinje koja je još od 1960-ih godina svojim pisanjem unijela radikalnu perspektivu odnosa umjetnosti i politike u svoja ostvarenja. Želeći istaknuti i ovjekovječiti nevjerojatnu bioraznolikost velikog koraljnog grebena u Australiji, nedavno otvoreni muzej podvodne umjetnosti smješten uz obalu živopisnog grada Townvilla u Queenslandu, sadrži potopljena skulpturalna djela britanskog umjetnika Jasona Decairesa Taylora kojeg će se predstaviti u ovoj temi. U stalnoj temi posvećenoj zidnom slikarstvu, govorit će se o jednom manje poznatom terminu koji je usko vezan za povijest zidnog slikarstva, posebno tromp l’oeila, a vrhunac doživljava u 17. stoljeću, naime o kvadraturi i kvadraturistima. Na kraju, u seriji predstavljanja umjetničkih rezidencija bit će riječ o Exploratoriumu, muzeju znanosti, tehnologije i umjetnosti koji se nalazi u San Franciscu, a čiji je program za rezidencijalne umjetnike započet još 1974.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Gradske radionice financijski podržava Ministarstvo kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum