Nova tripartitana izložba mladih autora u labinskom DKC-u Lamparna

Nakon što je u petak, 19. lipnja otvorena izložba američkog suvremenog umjetnika Davida Neza, ovog petka, 26. lipnja, u 21 sati participativni kulturni program DKC-a Lamparna nastavlja se s čak tri izložbe mladih autora i autorica. U sklopu ciklusa izložbi mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika otvara se izložba labinskog fotografa Matea Goba pod nazivom “Terris magis omnibus”, dok se ciklus izložbi mladih, nadolazećih, domaćih i stranih suvremenih umjetnika nastavlja izložbom crteža Romine Tominić “Retropisi”, te zvučno-kinetičkom instalacijom „Titrajni dijalozi labinskog podzemlja“ Filipa Borellija. Izložbe ostaju otvorene do 10. srpnja i mogu se pogledati radnim danom od 10 do 14 sati.

Novom serijom fotografija nazvanoj „Terris magis omnibus“ fotograf Mateo Gobo prikazuje (nad)naravnu ljepotu istarskog krajolika, služeći se kamerom na dronu. Igrajući se i ekperimetirajući sa snažnim koloritom boja istarskog krajobraza, Gobo dolazi do traga apstrakcije koja gledatelju daje potpunu slobodu maštanja, potiče ga da se opusti i promišlja o prirodi na estetsko-umjetnički način.

Riječka umjetnica Romina Tominić će se u Galeriji “Lamparna” predstaviti ciklusom crteža “Retropisi”, koji se nastavlja na dugu tradiciju spajanja riječi i slike. Prema autoričinim riječima radovi predstavljaju jezične formacije u kojima se različiti pojmovi preklapaju u pojedinim slovima, čime se na razini znaka približuju, ponegdje identificiraju, a poneki tvore i hibridne pojmove.

Zvučno–kinetička instalacija „Titrajni dijalozi labinskog podzemlja“ umjetnika Filipa Borellija vizualizacija je prostornog zvuka labinskog rudničkog podzemlja. Oblikovana oko kinetičko-zvučno-svjetlosnih skulptura, koje zajedno čine umjetničku instalaciju, ona donosi perspektivu znanstveno-umjetničkog diskursa u službi spajanja zvuka i prostora kroz jedinstven medij. Prevođenjem prostora u zvuk i samog zvuka u vibraciju, tj. titraj, dobiva se zvučna slika rudnika. Titrajni odnosi frekvencija svjetlosti i vibracija konca na membrani zvučnika predstavljaju dijalog prostorija labinskog podzemlja.

Mateo Gobo (r. 1987. Pula) diplomirao je poslovnu informatiku u Rijeci. Fotografijom se amaterski bavi od malih nogu, a 2013. se počinje profesionalno baviti fotografiranjem, usmjerujući se na product, real estate i landscape fotografiju. Godine 2017.  počeo je objavljivati fotografije iz zraka po kojima postaje poznat u Labinu i široj okolici, a 2019. godine položio je majstorski ispit za profesionalnog fotografa te otvara obrt Gobo za digitalni marketing.

Romina Tominić (r. 1991., Rijeka) diplomirala je na Media Arts and Practices (MAP), modul – Intermedija na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Od 2018. članica je produkcijskog tima inicijative građana iz Lovrana “Susjedstvo Lovran”, koja sudjeluje u programu Rijeka 2020 -EPK, te je suosnivačica, dopredsjednica i koordinatorica programa udruge ”Interval“ koja se bavi oživljavanjem zajednice kroz kulturu i održivi razvoj. Tijekom studija bavila se instalacijama, crtežima, videom, performansom, a danas se najviše bavi poezijom, u širem umjetničkom smislu, istražujući njezin položaj i utjecaj u suvremenom društvu. Sudjelovala je na 10-tak skupnih izložbi, živi i djeluje u Lovranu i Rijeci.

Filip Borelli (r. 1984.) bavi se istraživanjem interakcije između svjetlosti, zvuka, pokreta i glazbe. Diplomirao je nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Unutar svojih radova često koristi znanstvene pristupe u istraživanju prirodnih fenomena. Kinetičke skulpture, interaktivne instalacije, performansi i eksperimentalni filmovi najčešći su oblici njegovog umjetničkog izričaja. Sudjelovao je na brojnim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Organizacija izložbi je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum