Nevidljiva Savičenta: performativno predavanje „Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 1“

Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, organizira drugo od ukupno tri performativna predavanja u izvedbi gostujućih inozemnih i lokalnih umjetnika i umjetnica. U srijedu 22. srpnja, u Gradskoj loži na placi u Savičenti s početkom u 21 sat svoj rad u obliku performativnog predavanja predstavit će umjetnica Nicole Hewitt u suradnji s Ivanom Slipčevićem i Vidom Guzmić. Kustosica programa je Branka Benčić. Događaj će se odviti sukladno svim propisanim epidemiološkim mjerama.

Namjera projekta „Žene Minorne Spekulacije, sekvenca 1“ je u spekulativnoj formi povezati materijalne ostatke kao dokazni materijal, isprepletene biografije arheologa, njihovih objekata i subjekata istraživanja (ženske figurice, sazviježđa, astralni kalendari, vampire, posude, muziku) koji se pojavljuju unutar vremenskog razmaka od 5.000 godina unaprijed i unazad. Projekt vibrira između historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije. Bavi se memorijom, poviješću, duhovima spekuliranja gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije, a autorizirani diskurs se prelama kroz minorne povijesti, minorne narative, minorne fragmente… Izvedbeno predavanje predstavlja prvu javnu probu materijala i zamišljeno je kao priprema za budući film.

Nicole Hewitt bavi se filmom i videom. U novijim radovima istražuje mogućnosti dokumentarnog jezika unutar fiktivne strukture, propitujući specifičnosti filmskog iskaza i odnos između “prikaza” i “retorike”, te filmskog i “stvarnog” vremena. Noviji radovi sve više se koncentriraju na izvedbu jezika recitacijom, pjevanjem i testimonijalom. Uz filmsku praksu, bavi se istraživanjem teorije i prakse suvremene umjetnosti. Filmovi su joj prikazivani i višestruko nagrađivani na brojnim svjetskim festivalima. Organizira i kurira mnoge radionice, izložbe i seminare. Docentica je na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a kao vanjska suradnica predaje na Department of Visual Cultures, Goldsmith College u Londonu. Živi i radi u Zagrebu.

Ivan Slipčević rođen je u Zagrebu 1979. godine. Diplomirao je na Akademiju dramskih umjetnosti, smjer Filmsko i TV snimanje. Predaje na Odsjeku za animirani film i nove medije, ALU, glazbenik u projektu zvukbroda i direktor fotografije na filmovima, umjetničkim projektima i performansima. Od 2016. surađuje s Vidom Guzmić i Nicole Hewitt u projektu Zvukospjevi.

Vida Guzmić rođena je u Zagrebu 1986. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjeku za animirani film i nove medije u Zagrebu. Izlaže od 2009. godine u Hrvatskoj i inozemstvu: Vizura Aperta u Momjanu (2009., 2013., 2014.), izložba finalista Nagrade Radoslav Putar (2010.), Almost a Year of Rectangles by Desktop Residency, Art Licks Weekend, Peckham Pelican u Londonu (2013.), We outsourced everything and now we’re bored, L’Atelier-Kunst(spiel)raum u Berlinu (2013.), THT nagradu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2013.), 31. Salon mladih u HDLU-u u Zagrebu (2012.) itd. Kroz medij videa, animacije, teksta, slike preuzima i/ili oblikuje narative vođene osobnim iskustvom, tuđim ili bliskim.

Ukupna vrijednost projekta Nevidljiva Savičenta — prevođenje tradicije u suvremenu kulturu iznosi 2.270.344,06 kn. Odobreni projekt sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.929.792,45 kuna te sredstvima Državnog proračuna RH u iznosu od 340.551,61 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum