Otvorena izložba Silvestera Plotajsa Sicoea: “Kuća sanjara” u Muzeju Lapidarium u Novigradu

Izložba slika naziva “Kuća sanjara” slovenskog autora Silvestera Plotajsa Sicoea otvorena je u subotu, 18. srpnja u novigradskom muzeju Lapidarium.

Izloženo je 15 radova, od jako malih, 30 sa 40 cm, do ogromnih. Radi se o malim scenama, kojima karakter daje moćan kolorit. Uz odgode i ograničenja zbog zdravstvene situacije, ipak je jako vedar postav ugledao svjetlo u ovim tmurnim vremenima. Slikar je, kako sam kaže, od samog početka imao ovako karakterističan izričaj, gdje tematika ima skoro slučajni aspekt, a pozadina jednako mjesto kao i objekt.

Silvester Plotajs Sicoe često nadopunjuje komunikaciju s gledateljem pomoću teksta, a radovi su djelomično novijeg datuma, dok je ostatak iz posljednjih godina rada umjetnika. Radovi su realizirani tehnikom ulja na platnu, a apstrakcija i stvarnost, te naiva nam nude izbor, hoćemo li odgonetavati umjetnost ili samo uživati?

Predstavljajući umjetnika i njegova djela, ravnateljica muzeja Jerica Ziherl kaže: “Odnos se klasičnih muzeja, prema onome što nazivamo muzejska građa, iz osnove promijenio. Muzeji nisu više samo mjesta čuvanja i prezentacija stalnog postava, nego i prostori suprotstavljanja heterogenim jezicima suvremene umjetnosti. Novigradski muzej često primjenjuje tu praksu, pa tako je i ova izložba poznatog slovenskog umjetnika Silvestera Plotajsa Sicoea na tom tragu. Riječ je o petnaest slika, od kojih je većina rađena u ovoj godini, a artikulacija njihova postava u prostoru stalne zbirke kamenih spomenika okreće pažnju gledatelja od vizualnoga oblika stvari u atraktivnu likovnu scenografiju. Stoga izložba Silvestera Plotajsa Sicoea nije linearna niti je zaokruženog ciklusa, nego intelektualna refleksija o prostoru izlaganja kao dijalogu sadašnjosti i prošlosti.

„Silvester Plotajs Sicoe prisutan je na umjetničkoj sceni od 1987. godine, te kada se, u istim ili vrlo sličnim varijacijama, piše o njegovim djelima, redom se govori o slikaru jakog i živog kolorita, o slikaru ekspresije, o angažiranim tekstovima na slici, o slikaru koji se referira na elemente modernističke i masmedijske kulture. Sve to možemo i tako interpretirati, jer u podlozi svih njegovih slika jest osjećanje boje i geste kao razdjelnice i spojnice njegove interpretacije ljudskih odnosa i zgoda, svijeta prirode i predmeta, A često, i fragmentiranih citata njemu važnim, ili obožavanim, imenima i temama sa stranica povijesti umjetnosti, rock ili filmske kulture. Za ovu priliku, vidimo i njegovu interpretaciju Munchova Krika, no,čini nam se da je u njegovim slikama važniji podtekst: umjetnikov pristup nije dio obnove velikih modernističkih priča, nego utemeljuje sadašnjost kao živu, produktivnu i otvorenu budućnost.

„Ne radi se samo o vrsnom poznavanju slikarskog umijeća, nego i o sposobnosti korištenja metaforičnih i simboličnih značenja prizora, likova i boja koje uspijeva spretno utkati u lingvističku i socijalnu podlogu slika, doduše svjesno formulirane u okrilju vlastitih doživljaja i utiska.”

 

Silvester Plotajs Sicoe rođen je u Ljubljani 1965. godine. Diplomirao je na Akademiji za likovnu umjetnost u ljubljani u klasi profesora Emerika Bernarda. Izlaže od 1987. godine na brojim skupnim i samostalnim izložbama, sudjeluje na slikarskim kolonijama i simpozijima u Sloveniji i inozemstvu. Dobitnik je Priznanja Rihard Jakopič, prestižne slovenske nagrade za doprinos u kulturi 2013. godine. Kao slobodni umjetnik živi i radi u Ljubljani.

Tekst Martko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


4 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum