11. ARTERIJA – Međunarodni festival vizualnih umjetnosti u Novigradu

11. Arterija – Međunarodni festival vizualnih umjetnosti u organizaciji Muzeja Laopidarium bit će održan u Novigradu od 21. do 23. kolovoza.

„Ovaj uvod trebao je pratiti predviđenu temu “Arterije” naznačene krajem 2019. Međutim, pisan je u trenutku globalne pandemije, izvanrednog stanja i društvene izolacije. Pisan je u vremenu koronavirusa koji nam je mnogo toga oduzeo, ali koji nam može i mnogo toga dati, u smislu da ćemo nužno proizvesti nove sadržaje – samo preostaje pitanje tko će od tog sadržaja profitirati. Što smo posebniji i kreativniji u svojim akcijama i emocijama, proizvodimo više dodatnih vrijednosti, a u tome umjetnost može igrati važnu ulogu. I sudionici ovogodišnje (polovične) “Arterije” primjerima vlastitih radova potvrđuju da je suvremena umjetnost i te kako društveno relevantna, da snagom proizvodnje subjektivnosti i njezinim povlaštenim prenositeljima, djelima, promišljaju o identitetu, podrijetlu, o dubokoj vezi između čovjeka i prirode, čovjeka i znanosti, o bioetičkom konceptu ravnoteže, sklada i neprekidnog ponovnog rađanja, no prije svega o autentičnoj ljudskoj egzistenciji kao činu slobode. A ona ne samo da je i danas aktualna, već poprima karakter vizije onog što suvremenu umjetnost čini tako istodobno bliskom svakodnevnom životu u globalnim okvirima brige za istinsku zajednicu, ali i imaginarnom činu nadilaženja samoga života u traganju za utopijskim mjestom jednakosti i pravednosti“, navode organizatori.

PROGRAM FESTIVALA:

21  – 23. 8. 2020.

Muzej–Museo Lapidarium, Galerija Rigo, atrij i park Muzeja Lapidarium

SPASIMO UGROŽENE VRSTE

U fokus ovogodišnje (korona) Arterije je koncept matrie za koju je čitav svijet dom, čitav planet Zemlja kao pravo na život svih oblika života temeljenog na civilizacijskom narativu o skladu i ravnoteži i slobodi. I ljudskog i životinjskog i biljnog.

IZLOŽBE

21. – 23. 8. / 10 – 13, 19 – 23 h

MUZEJ-MUSEO LAPIDARIUM

Zlatan Vehabović,  Denis Krašković, Đanino Božić, Maša Bajc, Petra Mrša, Markus Hanakam & Roswitha Schuller, Luko Piplica, Pero Dabac, Dalibor Martinis, Anđelo Božac, Vitar Drinković.

GALERIJA-GALLERIA  RIGO

Vitar Drinković: Plant blindness, 2018.

interaktivna instalacija

SCENSKO-GLAZBENI NASTUP

Park Muzeja Lapidarium, 21. – 22. 8. u 21 h

“Car je gol” u Cittanovi: Jože Veli je liber bil

Autor scenarija i tekstova za songove: Stanislav Habjan

Sudjeluju:  Mary May, Jack De Shaw, Ante Perković, Stanislav Habjan, Marko Golub

INTERAKTIVNA KINETIČKA SKULPTURA

Atrij Muzeja Lapidarium / 21. – 22. 8. u 21:30 h

Filip Borelli: Invisible beauty

KONCERTNI PERFORMANS

Atrij Muzeja Lapidarium / 23. 8. u 21 h

Alex Brajković: Equilibrium 0.2

Program je ostvaren u sklopu Mi+ platforme.

RAZGOVORI S UMJETNICIMA

Park Muzeja Lapidarium /  22. 8. u 20 h

Monica Mazzolini,  Elena Cantori, Massimiliano Schiozz: Roberto Ghezzi Naturografie

Valentina Butumović: Still live

Igor Zenzerović: (A)Live!

Dio programa ostvaren je u sklopu Mi+ platforme.

Kustosica: Jerica Ziherl; Pomoćne kustosice: Dina Kamber, Anika Mijanović; Tehnički postav i suradnici: Ivan Blašković, Sebastijan Pilko, Viljana Babić, Ana Kastelic.

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum