21. međunarodni festival Organum Histriae

21. izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae održat će se od 31. kolovoza do 6. rujna na nekoliko lokacija. S obzirom na epidemiološke okolnosti, broj publike bit će ograničen, a svi će se koncerti moći pratiti uživo putem interneta s autentičnih lokacija.

„U vremenu koje nas je na prepad zaustavilo, važući našu vjeru i strahove, preispitujući ljudsku snagu i volju, prepoznajemo sigurno utočište koje osnažuje duh – ono nutarnje mjesto s kojega slušamo glazbu – neovisno gdje je i kada susreli. Ipak, pruži li vam se prilika osluhnuti drevne posvećene kamene prostore crkvi smještenih u najljepšoj prirodi koju možete zamisliti, uglazbljenih unikatnim umjetničkim dostignućima velemajstora čija su imena ostala zapisana u samom vrhu svjetske orguljarske tradicije (P. Nakić, G. Callido, F. Dacci, A.Barbini i dr.), upoznat ćete zvukove orgulja kojima Istra, od davnina poznata kao terra magica, stoljećima zahvalno pjeva svojim blagoslovima. I bit ćete okrijepljeni i inspirirani naći svoj registar, prepoznati frekvenciju na kojoj vibrirate svojom pravom prirodom. I to je bio poticaj da ove izazovne godine, nakon dvogodišnje stanke nastavimo s Organum Histriae (ex Dani orgulja u Istri), festivalom orguljske glazbe na istarskim orguljama, projektom koji potiče zaštitu, obnovu i revitalizaciju orgulja, vrijedne kulturne baštine koja se sluša. Proteklih dva desetljeća festival je na međunarodnoj orguljskoj sceni predstavio istarske povijesne i recentne orgulje na kojima su nastupali doajeni europske orguljske glazbe“, navode organizatori.

 

Program:

21. međunarodni orguljaški festival Organum Histriae

31.8. – 6. 9. 2020.

Sv. Lovreč Pazenatički, Pula, Buje

 

31. 8. – ponedjeljak – 20:00

Sv. Lovreč Pazenatički – Župna crkva Sv. Martina

Orgulje P. Nakić 1735. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

Otvorenje festivala:

ETERNAL SOURCE OF LIGHT DIVINE

Trio Seraphim   (HR)

Monika Cerovčec, sopran

Vedran Kocelj, truba

Pavao Mašić, orgulje

 

2. 9. – srijeda – 20:00

Pula – Katedrala Uznesenja Marijina, orgulje Eisenbarth 2001.

L’ORCHESTRE À QUATRE MAINS

Elena Roce & Krešimir Klarić, orgulje četveroručno

 

4. 9. – petak – 20:00

Sv. Lovreč Pazenatički – Župna crkva Sv. Martina

Orgulje P. Nakić 1735. / restauracija Premiata Fabbrica Organi F. Zanin 2013.

HOMMAGE BOŽIDARU GRGI

Ivo Mrvelj, orgulje (HR/DE)

 

6. 9. – nedjelja

Buje – Župna crkva Sv. Servula

Orgulje G. Callido 1791. / restauracija Brondino Vegezzi Bossi 2000/2001

11.30 – Svečana misa zahvalnica povodom završetka Festivala

Ansambl istarskih mladih glazbenika

Organum Histriae

20.00 – MUSICA AFFETTUOSA

Branko Mihanović, oboa

Ljerka Očić, orgulje (HR)

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum