Predstavljanje knjige “Moja priča – Živim, postojim” Sonje Ritoša u Novigradu

Novigradski Muzej Lapidarium obilježio je Međunarodni dan muzeja u svibnju ove godine izložbom naziva “Dajla…e poi ci sei tu Sonja”, posvećenom životnoj priči Sonje Ritoše, no budući da knjigu u tom periodu nije bilo moguće predstaviti bez same Sonje koja je bila u Puli, te njezine kćerke, multimedijalne umjetnice Lare Ritoše Roberts koja je bila u Londonu, nakon gotovo tri mjeseca od izložbe, službeno predstavljanje knjige “Moja priča – Živim, postojim” održano je u utorak, 18. kolovoza.

Brojni članovi rodbine, prijatelji, poznanici, sumještani, prisustvovali su ovom događaju, a ravnateljica muzeja dr.sc Jerica Ziherl pojasnila je da Sonja Ritoša, znatiželjna pjesnikinja vedrog duha, u svojoj knjizi piše o prošlosti i sadašnjosti, o sebi i drugima, a ponajprije o obitelji, o mjestima i gradovima u kojima je kraće ili dulje živjela, o prijeđenim putovima i osjećajnim iskustvima koja je stekla. “U svim tim turbulentnim povijesnim mijenama središnje zanimanje njezine priče je Pula, ali još više Dajla o kojoj piše s ljubavlju i toplinom. Ova knjiga nije ni autobiografija, ni memoar, ni bilo kakva precizna kronologija, a ponajmanje povjesničarski i ideološki diskurs. Nije ni riječ o ženskoj povijesti, iako ima niti rodne antropologije označene frazama o ženskoj ulozi u kući. Knjiga “Moja priča” pogled je na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti. I na koncu, bez ikakvih namjera izricanja sudova, traganja za odgovorima.”

Urednik Božidar Cvenček istakao je: “Sam tekst kao tekst nije posebno složen, ali je bilo nekoliko problema s kojima sam se susreo dok sam ga uređivao. Prije svega trebalo je sve posložiti kronološki, od djetinjstva prema starosti, a kako se radilo o rukopisnoj ostavštini pisanoj kroz cijeli život, to nije bio lak zadatak, no u konzultacijama s autoricom i ravnateljicom u tome smo uspjeli. U tekst, koji spada u nekakvu dokumentarističku prozu, intervenirali smo u primjerima gdje je bilo ponavljanja, a nastojali smo zadržati rečenice od autorice onakvima kakve su bile – intimne, jasne i direktne. Osobno su mi se u tekstu najviše svidjeli prikazi gradova i mjesta, a tu govorimo o Dajli, Puli, Beogradu, Vojvodini, te sama priča o životu jedne, rekli bismo, obične osobe koja je mnogo toga proživjela, o životu nekada i sada, posebno kada razmišljamo s kakvim su se teškoćama ranije ljudi susretali i usporedbama s izazovima s kojima se trenutno suočavamo u svijetu.”

Autorica svoj zapis završava riječima: “Sada kad sam u osamdeset i osmoj godini života, mogu samo reći kako se osjećam sretnom što sam živa iako sam proživjela ratove, nesretne ljubavi, udaje i rastave, bolesti i smrti voljenih, tuge i žalosti. U svojim pjesmama, a počela sam ih pisati kao djevojčica, riječima, kiticama i rimama pokušavam izraziti i opisati svoje osjećaje i svoj život. U posljednje vrijeme najviše pišem o “mojoj” Dajli koja me i dalje inspirira. I na kraju, a to si u ovim mojim godinama mogu dopustiti, mislim da sam shvatila da je život samo jedan i da ga prate usponi i padovi, lijepe i ružne stvari, boli i tuge, rođenja i smrti. I za to vrijedi živjeti!”

Sonja Ritoša za kraj je pročitala svoju pjesmu “Naša Dajla” čiji ulomak glasi:

 

“Istro naša, zemljo mila,

Dajlu si nam podarila,

plavim morem opasana.

Šumicama sa svih strana,

maslinici, vinogradi

ovdje vrijedan narod radi…”

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum