Art Panoptikum XXIII u GRADSKOJ RADIONICI

Javno predavanje Art Panoptikum s pregledom događanja iz svijeta vizualnih umjetnosti održat će se na otvorenom, u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice u četvrtak, 3. rujna u 20 sati. Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

Predavanje započinje osvrtom na izložbu Barbare Kasten u Kunstmuseum Wolfsburg kojom se po prvi put u Europi predstavlja opsežan pregled radova ove američke umjetnice nadahnute činom prikazivanja trodimenzionalnog prostora na dvodimenzionalnoj plohi. U drugoj temi govori se o pariškoj izložbi galerije Tornabuoni Art na kojoj je priređen pregled cjelokupnog umjetničkog djelovanja talijanskog slikara, pisca, fotografa i glumca Renato Mambora jednog od glavnih protagonista talijanske umjetničke scene još od kasnih 1950-ih. Izložba u Museum of Modern Art u San Franciscu koja predstavlja novu seriju zvučnih skulptura berlinske umjetnice turskog porijekla Nevin Aladağ povod je za sljedeću temu, a dalje slijedi izložba Steve McQueena u Tate Modern muzeju u Londonu koja daje pregled 20 godina karijere britanskog umjetnika čiji je pionirski pristup filmskom stvaralaštvu proširio načine na koji umjetnici rade s ovim medijem.

Predavanje se nastavlja prikazom američke umjetnice Luchite Hurtado čija izložba pod nazivom „I live I die I will be reborn” predstavlja slikarski opus ove višestrane umjetnice rođene u Venezueli. Sljedeća tema bavi se izložbom muzeja Folkwang u Essenu o velikom američkom umjetniku Keithu Haringu čiji su prepoznatljivi pop art i grafititi radovi izrasli iz ulične kulture New Yorka 1980-ih. U idućoj temi predstavlja se najnovija instalacija iransko-kanadske vizualne umjetnice i kustosice Sanaz Mazinani pod nazivom „All that Melts: notes from the future-past” koja je ovo ljeto postavljena u Offsite, vanjskom javnom prostoru Vancouver Art galerije. U stalnoj rubrici o umjetničkim rezidencijama predstavlja se međunarodni kulturni centar Künstlerhaus Bethanien u Berlinu, koji osim 25 studija za artist-in-residence program ima i izložbeni prostor posvećen suvremenoj vizualnoj umjetnosti. Na kraju predavanja, u dijelu posvećenom zidnom slikarstvu govori se o američkom umjetniku i borcu za očuvanje okoliša Robertu Wylandu koji je najpoznatiji po izradi više od 100 velikih murala na kojima su prikazani kitovi u prirodnoj veličini.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se kao dio aktivnosti zagovaračke platforme MI+ te uz financijsku potporu Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum