Brexit, Velika Britanija i Kreativna Europa

Dok se službenici iz Velike Britanije i EU-a i dalje pokušavaju dogovoriti kako će njihov budući odnos funkcionirati nakon Brexita, skupina od preko 250 europskih kulturnih i kreativnih lidera potpisala je otvoreno pismo pozivajući vladu Velike Britanije da preispita svoju odluku izlasku iz programa Kreativna Europa u vrijednosti od 79 milijuna funti.

Od zamjenika gradonačelnika Rima do Centra za kreativnost na Islandu i Nizozemskog nacionalnog baleta, stotine kulturnjaka i kreativaca širom Velike Britanije i Europe vode kampanju da Velika Britanija ostane u programu Kreativna Europa. Program koji donosi Velikoj Britaniji milijune funti svake godine i bez kojeg bi tisuće radnih mjesta i stotine kulturnih inicijativa prestale postojati.

Kreativna Europa nudi financijsku potporu kreativnim i kulturnim organizacijama širom Europe. Od 2014. godine donirala je oko 79 milijuna funti za 376 organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, omogućujući realizaciju stotina umjetničkih projekata, performansa, izložbi, festivala, inicijativa zajednice i povjerenstava za umjetnike.

Clymene Christoforou, direktorica D6: Kultura u tranzitu, organizacija sa sjedištem na sjeveroistoku koja djeluje međunarodno i koja više od desetljeća ima pristup sredstvima Kreativne Europe, prva je među potpisnicima poziva ministru kulture Oliveru Dowdenu da preispita odluku o odlasku Velike Britanije iz programa.

“Za Ujedinjeno Kraljevstvo od presudne je važnosti da i dalje bude dio programa Kreativna Europa”, rekla je Clymene, “Odluka o prestanku sudjelovanja Velike Britanije prijeti već osiromašenoj budućnosti britanskog kreativnog sektora i šalje poruku da se zatvaramo prema našim najbližim susjedima. Iznevjerit ćemo svoje umjetnike i zajednice ako to ne preispitamo. “

Mnoge zemlje koje nisu članice EU-a članice su Kreativne Europe, pa Brexit ne treba utjecati na pristup financiranju ili na njegovu mogućnosti, kažu pobornici ove kampanje koji su ovog tjedna pisali ministru za kulturu Oliveru Dowdenu izrazivši svoju zabrinutost. U ožujku je 800 britanskih umjetnika i umjetničkih organizacija također pisalo ministru za kulturu moleći ga da preispita tu odluku.

„U trenutku kada su mnoge britanske kulturne organizacije na rubu propasti zbog utjecaja koronavirusa, nerazumljivo je da dobrovoljno odustajemo od onoga što je trenutno nezamjenjiv izvor financiranja“, kažu oni.

U izvještaju Commons Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) iz srpnja 2020. navodi se kako vlada nije prepoznala razmjere “egzistencijalne prijetnje” s kojom se suočavaju britanske kulturne institucije tijekom koronavirusa, a pobornici kampanje na to gledaju kao još jedan čavao u lijes za britanski kulturni sektor.

Luca Bergamo, zamjenik gradonačelnika i savjetnik za kulturni razvoj grada Rima, pristaša kampanje, rekao je: „Naši prijatelji i kolege iz Velike Britanije daju vitalni doprinos kulturnom životu Europe. Program Kreativna Europa je portal za suradnju s Velikom Britanijom. Bez nastavka sudjelovanja Velike Britanije u Kreativnoj Europi, rizična je uspješna suradnja i to na štetu Ujedinjenog Kraljevstva i ostatka Europe. “

Ovdje možete pročitati otvoreno pismo koje je potpisalo preko 250 europskih kulturnih vođa.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum