Nevidljiva Savičenta: „F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A“ Tanje Vrvilo i Damira Bartola Indoša

Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, u četvrtak 24. rujna u 20 sati u Gradskoj loži u Svetvinčentu organizira posljednji u nizu umjetničkih performansa. Ovoga puta publika ima posebnu priliku uživo vidjeti lekcijskog hepeninga „F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A“ Tanje Vrvilo i Damira Bartola Indoša, dugogodišnjih umjetničkih partnera koji se bave eksperimentalnim kazalištem i performansom pod zajedničkim konceptom “DB Indoš Kuća Esktremnog muzičkog kazališta”. Kustosica programa je Branka Benčić, a događaj će se odviti sukladno svim propisanim epidemiološkim mjerama i besplatan je za sve.

„Noli me frangere! Lekcijski hepening izmješta fragmentarnu nužnost proizašlu iz šahtofonske izvedbene instalacije „F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A“, DB Indoša i Tanje Vrvilo, nadahnute filmografskom poemom vizionarskog filmaša i pjesnika Ivana Martinca „FILMSKA TEKA“ iz biblioteke Elipse (Split, 1977.). Fragilnost fragmenta prekoračuje i manifestira svoj rastjelovljeni konstrukcijski okvir i plastičku strukturu: vidnozvučno crtovlje knjižne galaksije postaje simultani hepening, environmentalni zahvat, antiknjiški asamblaž, verbofonetski song za one koji medij revolucioniraju, bruitistička filmografija drugim sredstvima. Transliteriranu instalaciju nečitljive teke čini 5 šaht situacija FA:IST:L:M:KE za prisvajanje cut-up arheologije filmskih naslova koje je iskopavao i prevodeći poetizirao Ivan Martinac. Njegov pojam FILMSKA TE(KA) odgovara zbroju od 11(9) slova koja zadaju glasovno-opružnu partituru za izvođenje svih filmskih naslova iz konkretne poeme koji počinju slovima našeg filmografskog mobilijara. Kontinuirani filmsko-letristički žagor 5 mega(reflekto)fona hrani instalaciju u ambijentaciji kompjuterske lirike približavajući se ili udaljavajući se od očišta nadzornih kamera smještenih u ručnim šahtofonima. Ovaj ustrajni mobilni mega(reflekto)fonski zvučni pejzaž probijaju opružna tijela i glasovi za sinesoničnu lekciju kakva još nikada nije bila“, piše u opisu programa.

Damir Bartol Indoš je poznati hrvatski performer i kazališni umjetnik koji stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa. Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Sudjelovao je na raznim festivalima poput: Fringe Festival (Edinburgh), Klangarten Festival (Linz), Franklin Furnace (New York), Roskilde festival, Translacije (Piotrkow), Eurokaz (Zagreb) i dr. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

Tanja Vrvilo, filmologinja, kustosica u području filmske umjetnosti, performerica i su-autorica eksperimentalnih kazališnih produkcija. Autorica je brojnih eseja i publikacija i redovito predaje u području kinematografije, vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Kao performerica sudjelovala je u brojnim kazališnim produkcijama te surađuje i izvodi performanse s alternativnim izvedbenim skupinama i autorima, a u kontinuitetu s neo-avangardnim performerom Damirom Bartolom Indošem. Vodila je dodiplomski studij filma i predavala na film.factoryju Béle Tarra u Sarajevu. Umjetnička je direktorica međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva  Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, koji je pokrenula 2007. godine u Zagrebu.

Ivan Marušić Klif (1969.) multimedijalni je umjetnik, glazbenik, scenograf, tonski snimatelj i producent. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka (School of Audio Engineering) u Amsterdamu. Područje njegovog umjetničkog interesa iznimno je široko, no primarno radi s novim medijima, videom, svjetlom, zvukom i glazbom. Kao vizualni umjetnik izlaže svjetlosne, kinetičke, interaktivne i audiovizualne instalacije, u kojima koristi i nove digitalne tehnologije i zastarjele analogne uređaje. Intenzivno surađuje s drugim umjetnicima, kako u području likovne umjetnosti, tako i kazališta, glazbe, televizije i eksperimentalnog filma.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri osmišljavaju i provode umjetničke programe koji oplemenjuju i obogaćuju postojeće kulturne sadržaje.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum