21. Međunarodni pogranični susreti FORUM TOMIZZA

Novo KORONArno iskustvo granice

• Kao i na mnoge druge događaje, pandemija koronavirusa utjecala je i na održavanje tradicionalnih Međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza, pa se ovogodišnje 21. izdanje dobrim dijelom preselilo u virtualni prostor, a dosadašnji svibanjski susreti u kojima su inače sudjelovala tri grada iz tri države, Umag, Kopar i Trst, dogodili su se ovoga puta u jesen. Tako je 9. listopada u Umagu, u Zajednici Talijana „Fulvio Tomizza“ održan simpozij pod motom Forum Tomizza 2020: Novo KORONArno iskustvo granice na kojem su sudjelovali: Rosanna Bubola (Buje), Mark Thompson (Oxford), Đorđe Matić (Filipini kraj Poreča), Maja Klarić (Šibenik), Laura Marchig (Rijeka), Tea Tulić (Rijeka) i Irena Urbič (Kopar).

Sudionike je u višenamjenskoj sali Zajednice Talijana grada Umaga pozdravio jedan od organizatora, knjižničar, književnik i prevodilac Neven Ušumović, izrazivši pritom žaljenje što tršćanski dio festivala bez kojeg festival nije isti, nije mogao sudjelovati. Posebno je pozdravio cijenjene goste Vladimira Torbicu, pročelnika Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, dogradonačelnika Grada Umaga Ivana Belušića te Florianu Bassanese Radin, zamjenicu gradonačelnika i predsjednicu Zajednice Talijana Umag, te nakladnicu Šuru Dumanić iz Shura publikacija iz Opatije u čijem je izdanju izašao hrvatski prijevod romana „Snoopy Polka“ riječke spisateljice i članice žirija Lapis Histriae Laure Marchig. Za sve originalnije i bogatije vizuale Foruma, kazao je Ušumović, zaslužni su Zaneto Paulin i Maja Briski, te Robert Sironi čija je izložba „XX godina Foruma Tomizza: portreti“ predstavljena u umaškoj ulici Dante.

Ovo je i prvo izdanje u kojem su se radovi, za kratkopričaški natječaj Lapis Histriae primali isključivo internetom, a pristizali su gotovo do ponoći posljednjeg dana, do samog isteka roka.

Od ukupno 121 autora koji se javio na međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae 2020 s temom „Domovina d.d.“ najboljim je proglašen profesor matematike koji je već više puta bio u užem krugu izbora, Fuad Hrustić (Gradačac, BiH), koji je za svoju priču “Mladi lososi” iz ruku istarskog književnika Milana Rakovca primio artefakt Lapis Histriae 2020, rad kipara Ljube de Karine, uz novčanu nagradu od 8.000 kuna. Pobjedničku priču, za koju je žiri kazao da ju odlikuje izuzetna svedenost izraza i složena, ujednačena kompozicija, možete pronaći na sljedećoj poveznici.

U petanesto izdanje zbirke kratkih priča Lapis Histriae 2020 uvršteni su i sljedeći radovi: „Preko sedam mora“ Korane Serdarević (Zagreb), „Blues Roma Fazle“ Omera Ć. Ibrahimagića (Tuzla), „Očev jezik“ Suzane Matić (Zagreb), „Sivokraj“ Branke Selaković (Beograd), „Mi smo vam kao neki čepovi“ Staše Nikolić Aras (Dubrovnik), „Ptice“ Luize Bouharaoua (Split), „Survivor“ Manke Kremenšek Križman (Ljubljana) i „Il letto“ Luciane Melon (Trst).

Književnica i glumica Rossana Bubola, ravnateljica POU Buje izvela je ulomak iz kazališne predstave „Sliparija“ (INK, 2020.), po romanu Milana Rakovca, u režiji Matije Debeljuha, kao uvod svoje rasprave, a nakon toga se osvrnula na težinu izolacije koju mnogi doživljavaju. “Covid 19 ima moć zaustaviti svijet, ali ne i ljudsko neznanje, a ništa ne može izbrisati kolektivni kukavičluk”, zaključuje i nastavlja:”Nas se umjetnike često doživljava kao lakomislene lijenčine i noćne ptice. Zapravo se radi o ljudima čelične radne discipline, podijeljene između dvaju svjetova, svakodnevnog s računima za plaćanje i svoje umjetnosti, a kultura je ismijana u ovom razdoblju”, ustanovila je. Gost iz Oxforda, novinar Mark Thompson ponudio je perspektivu jednog Britanca na našu nedavnu prošlost i vlastitu sadašnjost. Između ostalog je naglasio i kako se zasebnost, odnosno osjećaj istarskog domoljublja počeo pojavljivati već sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zbog nepravdi koje su se dešavale i prema bivšim antifašistima te je zbog toga Istra ostala sklonište od nacionalizma. Pjesnik i esejist Đorđe Matić je održao, kako sam kaže reakcionarski govor, ustvrdivši da je korona dobra, pošto je u skoro tri desetljeća emigracije bio i u većoj izolaciji.

Ispred knjižnice je bilo moguće kupiti, razmijeniti ili donirati knjige u knjižnici na kotačima zvanoj Bookmobil, putopjesnikinje Maje Klarić, koja je sudjelovala i u popodnevnom dijelu programa kada je uz Milana Rakovca, Rosannu Bubola, Mladena Blaževića, Lauru Marchig, Đorđa Matića i Fuada Hrustića čitala poeziju u dvorištu Galerije Marin uz glazbenu pratnju odličnog jazz gitarista Darka Jurkovića zvanog Charlie, dok je osebujna umaška umjetnica Slavica Marina izvela još jedan u nizu svojih zanimljivih performansa.

U subotu, 10. listopada održana je komemoracija na groblju u selu Materada, gdje počiva Fulvio Tomizza, a nastupio je zbor Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ pod ravnanjem maestra Maurizija Lo Pinta. Svoje govore su održali utemeljitelj ovog dugovječnog festivala Milan Rakovac, te Floriana Bassanese Radin, a posljednje riječi ovog izdanja bile su pjesme Martine Dagostini koje je sama autorica pročitala.

Tekst Lidija KUHAR i Marko ŠORGO

Fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


8 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum