8. Brazilski dani u Puli: Brazil i Hrvatska kroz riječi i slike

Ovogodišnji Brazilski dani u Puli bit će održani od 4. do 6. studenog većinom kroz digitalne, odnosno on-line oblike komuniciranja. Ovaj, već tradicionalni kulturni događaj donosi Puli, Istri i Hrvatskoj uvijek nove zanimljive informacije o Brazilu, djelujući kao stalna poveznica između dvaju zemalja i kultura.

Tematika ovih Dana je raznolika, budući da će publika biti u prilici saznati više o zagrijanoj i angažiranoj spisateljskoj sceni hrvatske zajednice u Brazilu kroz predstavljanje glavnih knjižnih i inih izdanja te natječaja i ostalih ideja koje pisanu hrvatsku pisanu riječ uklapaju u brazilsko govorno područje. Pritom će se predstaviti i povijest te budućnost prevođenja brazilske književnosti i portugalskog jezika koje se intenzivnije razvija zahvaljujući angažiranim prevoditeljima i prevoditeljicama, ali i izdavačkim kućama.

„Osim toga, predstavljamo i prvu izložbu o Silviju Pletikosu, o skoro pa zaboravljenom Istrijanu, preminulom prošle godine, koji je ostavilo velik trag na brazilskoj umjetničkoj sceni, poglavito u saveznoj državi Santa Catarina, koja u mnogočemu duguje razvoj svoje likovne umjetnosti ovom “slikaru riba” koji se tamo iselio 1960-ih. I dakako, u sklopu migracijskih tema, integralnog dijela Brazilskih dana, govorit ćemo o životu i prilagođavanju brazilskih useljenika koji su došli u Hrvatsku potražiti nove prilike i mogućnosti rasta i razvoja. Tako ćemo razgovarati s tri Brazilke čije će različite životne priče omogućiti bolju percepciju želja i potreba koje imigranti imaju u zemlji koji su odlučili nazvati svojim domom“, navode organizatori iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Svi online programi moći će se pratiti na YouTube kanalu Knjižnice. Izložba o Silviju Pletikosu nakon predstavljanja u Središnjoj knjižnici bit će predstavljena u Knjižnici Vodnjan, a nakon toga i na internetskoj stranici Virtualne zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Osme Brazilske dane u Puli organizira Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s dr. sc. Milanom Puhom i Hrvatskom maticom iseljenika – Podružnica Pula, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

PROGRAM:

Srijeda, 4. studenog

YouTube / razgovor Što nas čeka u Brazilu? Budućnost prevođenja brazilske književnosti i portugalskog jezika s prevoditeljicom Unom Krizmanić-Ožegović i urednikom Hrvojem Kovačevićem

YouTube / razgovor Čitamo Brazil – Pregled prevedene brazilske književnosti s književnom prevoditeljicom Tanjom Tarbuk

Četvrtak, 5. studenog

Zoom, YouTube, 18 sati / okrugli stol Hrvatska kao zemlja imigracije  – iskustva triju brazilskih useljenica s Kelly Miyashiro Franulić, Marciom Strabelli i Lucianom Blečić

YouTube / predstavljenje Pišem ti pišem: novosti spisateljske scene hrvatske zajednice u Brazilu s prof. Milanom Puhom

Petak, 6. studenog

Središnje knjižnica / izložba Istarski „slikar riba“ u Brazilu: Život i djelo Silvija Pletikosa

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum