Kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu

Izišao je iz tiska kalendar Jurina i Franina za 2021. godinu. Popularni istarski godišnjak sa stoljetnom tradicijom donosi niz tema vezanih uz Istru.

Tako časopis piše o počecima novinstva u Istri, o 100. obljetnici štrajka labinskih rudara poznatom kao Labinska republika, o izborima u Istri 1921. godine, o sunčanim satovima na istarskim zgradama i trgovima, o Čakavskom saboru kao kulturalnom fenomenu, o porečkoj barci staroj 2.000 godina, o istarskoj kulturnoj baštini i labinjonskoj cakavici te o dugoj tradiciji matičnih knjiga u Istri.

Časopis donosi i razgovor s pulsko-milanskim kiparom i slikarom Gualtierom Mocennijem, zapis o istarskim napuštenim naseljima, a otkriva i tko su sve bili autori dijaloga Jurine i Franine u medijima. Iz časopisa se može saznati i kako se Austro-Ugarska borila protiv monopola pulskih mesara interventnim uvozom argentinske govedine i tko je bio neuhvatljivi istarski bandit i gangster.

Autori priloga u Jurini i Franini istaknuti su novinari, znanstvenici i kulturni djelatnici.

Nakladnik je kao i dvije prethodne godine Errata corrige iz Poreča, glavni i odgovorni urednik je Drago Orlić, u uredništvu su Vanesa Begić, dr. sc. Slaven Bertoša, Robert Buršić, dr. sc. Darko Dukovski, Drago Orlić, dr. sc. Ivona Orlić, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, dr. sc. Evelina Rudan i Davor Šišović, pomoćnik urednika i lektor je Vlado Mandić, likovni urednik Vladimir Bugarin, a tiskar Grafomark Zagreb.

U uvjetima mjera za zaštitu od koronavirusa o prezentaciji časopisa javnost će pravodobno biti obaviještena putem medija javnog priopćavanja. Knjiga se može naručiti već sada na adresi jurinaifranina@gmail.com.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum