Obnovljen pulski Dječji kreativni centar

Dječji kreativni centar mnogima poznatiji kao Pionirski dom, dobio je novo ruho i 19. listopada otvorio svoja vrata za sve korisnike i goste. Njegova je zgrada stara punih 90 godina, izgrađena je davne 1930. godine, a prostire se na 1.138 metara kvadratnih. U vlasništvu je Grada Pule a njome upravlja Castrum Pula 97 d.o.o.. Ukupna vrijednost radova bila je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.

Naime, putem programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancirana je s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Radovi energetske obnove podrazumijevali su izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, postavljanje energetski učinkovitije rasvjete i rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin. Uz projekt energetske obnove bila je jedinstvena prilika za uređenjem kompletne unutrašnjosti objekta kao i eksterijera. Sanirani su svi zidovi i stropovi, sanitarni čvorovi prilagođeni su osobama s invaliditetom, sanirana je pozornice Teatra Naranča, rekonstruirano je gledalište koje je dobilo nova sjedala, uređen je okoliš zgrade, kompletno dvorište osvijetljeno je LED rasvjetom te je uređeno moderno vanjsko igralište.

Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, a sada u novoobnovljenim prostorima ponovno provode aktivnosti Teatar Naranča, Zbor Zaro i Društvo Naša djeca, dok je prostor Dječje knjižnice ostao u funkciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

“Izuzetno smo ponosni što smo završetkom ovog projektaomogučili upravo našim najmlađima savršene uvjete za rad, za njihove aktivnosti, druženja, predstave, radionice i sve ono što ovakav kreativni centar treba sadržavati”, izjavio je pulski gradonačelnik, Boris Miletić.

Otvorenje Centra prigodno je obilježeno dječjim predstavama Teatra Naranča koji je nedavno proslavio deveti rođendan, a popričali smo s Majklom Mikolićem iz toga kazališta.

„Jako smo zadovoljni kako je ispala dvorana. Htjeli smo da zadrži onaj svoj šarm, taj svoj štih po kojem su je svi uvijek zvali, dvorana s narančastim stolicama a po kojima smo se mi kao kazalište i nazvali. Tako da mi je drago da je to i ostalo kao njegovo obilježje“, rekao nam je Mikolić.

Smatra kako je sada publici koja dođe puno ugodnije i ljepše jer im je pozornica preglednija, s obzirom na to da dvorana sad ima veću kosinu.

„Nije nam sad nikom još puni užitak jer je prvenstveno svima pažnja na poštivanju epidemioloških mjera, ali sretni samo da ipak radimo“, veli Mikolić.

Što se tiče uređenja, zadovoljni su jer su itekako svjesni da to nije nešto što se često radi, a ovo se još k tome radilo na način da se jako puno razgovaralo s korisnicima prostora i to prije procesa rada i tijekom samog procesa.

„Tako da su neke stvari koje možda prvobitno i nisu bile planirane, radi bolje funkcionalnosti prostora, ipak rađene. Scenu i dvoranu i sve popratne sadržaje usko vezanu uz scenu, teško da neko u ovom gradu pozna bolje od nas koji smo na toj sceni proveli osam godina. Ja sam im u šali znao govoriti da znam svaku rupu u zidu na ovoj sceni i znam koji je svaki problem s kojim smo se susreli tijekom godina pa mi je bilo drago da smo ciljno išli riješiti te probleme umjesto da si stvorimo neki novi s kojim ćemo se boriti idućih godina“, ispričao je Mikolić.

Zaključio je da je sad scena stvarno jako funkcionalna, kao i prostor oko scene, ulasci i izlasci publike su olakšani, imaju čak i šira vrata na ulazu tako da se manje stvara gužva, prolazi su svi, naravno, rađeni po propisima, a dobili su u funkciju i ona najbolja mjesta u sredini gdje je prije bio prolaz, a odakle je najidealnije mjesto za gledati predstavu.

„Sada napokon imamo normalnu tehničku kabinu za vođenje predstava, a ne improviziranu koju smo mi bili sastavili od dasaka tako da je svakako puno lakše boraviti i raditi unutar novouređenih prostora“, kaže Mikolić.

Za ovo vrijeme dramski studio i dio proba odvijao se u zgradi Italuniona u Šijani a tamo im je još uvijek dramski studio.

„Naime, velik broj roditelja nam je rekao da im je to zgodno i zbog parkinga i same lokacije, a kako imamo sve već broj produkcija, teško je unutar iste zgrade i scene uskladiti obaveze tako da se vrlo često neke probe moraju odrađivati paralelno s dramskim studijom“, pojasnio je Mikolić.

Društvo naša djeca također svoje prostore ima u Dječjem kreativnom centru pa smo razgovarali s Ileanom Zahtilom Blašković, tajnicom Društva. Rekla nam je kako su iznimno zadovoljni uređenim prostorima koji će, o obzirom na utrošen novac, itekako biti od koristi njihovim članovima.

Mi tamo imamo Plesaoničicu i Unisport, a posebno nam je drago što je u plesnu dvoranu postavljen plesni pod što će znatno olakšati ples i vježbu ondje.

„Tijekom renoviranja Plesaoničica se odvijala u vrtiću u Rižanskoj ulici, Unisport u dvorani Mate Parlov a moj ured je bio u ulici Bruna Kosa“, rekla nam je Zahtila Blašković.

„Sad se još službeno nismo uselili s korisnicima u prostore jer mislimo da nije pogodan trenutak za to s obzirom na lošu epidemiološku situaciju. Sve može pričekati, sada nam je zdravlje najvažnije, a s obzirom na to da se djeca iz raznih vrtića i škola miješaju i radi se u zatvorenom, mislimo da nije pogodan trenutak za rad s njima te ćemo s početkom naših aktivnosti pričekati do daljnjega“, zaključila je.

Ondje već punih 30 godina djeluje Studio Zaro a njegova voditeljica Linda Milani kaže da se obnovom Dječjeg kulturnog centra ostvario jedan njen životni san. „Dugo smo ovo čekali, zgrada je doista bila derutna, krov je prokišnjavao i u tim je uvjetima bilo jako teško raditi. Stvarno mi je drago da je to sad kako treba“, rekla nam je.

Na žalost, sve se odvija u sjeni epidemiološke situacije, no kako kaže Milani i djeca i roditelji su strpljivi i odgovorni te rade bez prestanka, svoje aktivnosti nisu prekinuli ni tijekom ljeta.

„Iznimno sam sretna što nakon nekog vremena Zaro opet ima i plesni studio koji vodi školovana Helena Janjušević, koja je prve plesne korake načinila upravo u Zaru. Novost je i kreativna dramska skupina koju vodi Linda Kliman a uz zborove tu su i naše glazbene grupe – solo pjevanje, sintesajzer, klavir i gitara“, rekla nam je Milani.

Od srpnja prošle godine svi su svoje aktivnosti obnašali u prostorijama Rojca a sad su, napokon, ponovo u svojoj matičnoj kući te se vesele proslavom 30. rođendana, a to će proslaviti, istaknula je Milani, tako što će nastaviti raditi punom parom i biti jednako dobro kao i do sada.

Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

Leave a Reply


2 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum