Otvorena community knjižnica “ROJCbook” Društvenoga centra Rojc

Knjižnica Društvenog centra Rojc “ROJCbook” otvorena je u petak, 27. studenog u Dnevnom boravku, a nastala je na inicijativu Alessie Krivičić, volonterke programa Europske snage solidarnosti u sklopu projekta Pokretači solidarnosti u Rojcu – Solidarity movers of Rojc u Savezu udruga Rojca.

Po svome dolasku u Pulu i početku volontiranja pronašla je veliku količinu knjiga, njih preko 1.600, u prostoru Dnevnog boravka. Korisnici Rojca i građani Pule knjige već godinama doniraju, ali nedostajala je inicijativa za njihovo popisivanje te naposljetku i korištenje i čitanje. Alessia Krivičić je koristeći svoje prethodno iskustvo u upcycling projektima pokrenula proces otvaranja knjižnice uz pomoć kolega volontera Igora Zenzerovića, Dragana Šarape, Marije Stojadinović i Valenta Hrvatina, koji je i autor vizuala knjižnice “ROJCbook. Alessia Krivičić je svojim dolaskom u Pulu i Rojc započela s poslom popisivanja naslova i sistematizacijom same građe. Rezultat inicjative, zajedničkog rada i želje za obogaćivanjem zajednice je otvaranje community knjižnice “ROJCbook”. Europske snage solidarnosti projekt su koji pruža priliku mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu  aktivnosti kroz volontiranje ili stažiranje i zaposlenje, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

Community knjižnica “ROJCbook” će djelovati u prostoru Dnevnog boravka, posudba knjiga bit će dostupna svim korisnicima DC-a Rojca te ostalim građanima Pule, a članstvo je u potpunosti besplatno. U community knjižnicu “ROJCbook” moći će se učlaniti dolaskom u Dnevni boravak te ispunjavanjem pristupnice. Knjižnica će biti otvorena radnim danom od 10 do 20 sati, a trenutno uz pridržavanje svih propisanih mjera borbe protiv virusa COVID-19. Ulazak u knjižnicu ograničen je na maksimalno 15 osoba uz obvezno nošenje maske i držanja razmaka.

“ROJCbook” će se u bliskoj budućnosti fokusirati i na knjige na romskom jeziku. Očekuje se donacija naslova na romskom jeziku, a time će se u prvi plan staviti kulturno i jezično bogatstvo DC-a Rojc i grada Pule. Samim otvaranjem community knjižnice obogatit će se ionako zavidan literarni program DC-a Rojca, ali i grada Pule. Osim romana, publicistike, ali i udžbenika, korisnicima će također biti dostupni i stručni časopisi te stripovi. “Donacije će se nastaviti primati, ali kako je prostor ograničen, trudit ćemo se napraviti kvalitetnu selekciju za naše članove. Želimo da naša zajednička knjižnica raste zajedničkim snagama.”

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum