Europska unija postigla dogovor o programu Kreativna Europa

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su 14. prosinca politički dogovor o programu Kreativna Europa za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozdravila je usvajanje dogovora. Podsjetila je na to da je Ministarstvo kulture i medija tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije intenzivno radilo na finalizaciji novog programa te izrazila nadu da će hrvatski prijavitelji biti uspješni i u nadolazećem razdoblju te tako doprinijeti snaženju hrvatskog kulturnog i kreativnog sektora.

Kreativna Europa glavni je instrument potpore za kulturni i kreativni sektor te osmišljena upravo kako bi se odgovorilo na specifične potrebe sektora. Novi program, čiji proračun s recentnim povećanjem od 0.6 milijardi eura iznosi ukupno 2.4 milijarde eura, nastavit će jačati i podupirati novu generaciju umjetnika, kulturnu i jezičnu raznolikost, očuvanje kulturne baštine i konkurentnost te pronalazak nove publike i izvan granica Europske unije profesionalcima i organizacijama u okviru potprograma Kultura. Potprogram MEDIA jednako će tako pružati potporu međunarodnim projektima i produkcijama, kao i onima s europskom dimenzijom te novim tehnologijama koje doprinose konkurentnosti sektora. Po prvi će puta kroz projekte promocije medijskom pluralizmu, pismenosti i slobodama pomoć biti pružena i informativnom medijskom sektoru putem međusektorske suradnje.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel pozdravila je dogovor rekavši da je program Kreativna Europa ključan za promociju europske raznolikosti te konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora. Sada je osuvremenjen kako bi se sektor mogao nositi s izazovima današnjice, uključujući i s posljedicama pandemije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također je pozdravio ovo postignuće rekavši da kriza nastavlja imati velik utjecaj na kulturni i kreativni ekosustav. Ovaj dogovor važna je potpora svim europskim medijskim partnerima, malim i velikim, te svim stvarateljima u doba kada im je to potrebno više nego ikada prije. Kreativna Europa temeljni je alat za daljnju digitalizaciju i internacionalizaciju ovih ključnih sektora. Uvjeren sam da će izgraditi otpornost naših medija i audiovizualne industrije te osnažiti medijske slobode i pluralizam u Europskoj uniji.

Izvor

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum