Europska unija postigla dogovor o programu Kreativna Europa

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su 14. prosinca politički dogovor o programu Kreativna Europa za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozdravila je usvajanje dogovora. Podsjetila je na to da je Ministarstvo kulture i medija tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije intenzivno radilo na finalizaciji novog programa te izrazila nadu da će hrvatski prijavitelji biti uspješni i u nadolazećem razdoblju te tako doprinijeti snaženju hrvatskog kulturnog i kreativnog sektora.

Kreativna Europa glavni je instrument potpore za kulturni i kreativni sektor te osmišljena upravo kako bi se odgovorilo na specifične potrebe sektora. Novi program, čiji proračun s recentnim povećanjem od 0.6 milijardi eura iznosi ukupno 2.4 milijarde eura, nastavit će jačati i podupirati novu generaciju umjetnika, kulturnu i jezičnu raznolikost, očuvanje kulturne baštine i konkurentnost te pronalazak nove publike i izvan granica Europske unije profesionalcima i organizacijama u okviru potprograma Kultura. Potprogram MEDIA jednako će tako pružati potporu međunarodnim projektima i produkcijama, kao i onima s europskom dimenzijom te novim tehnologijama koje doprinose konkurentnosti sektora. Po prvi će puta kroz projekte promocije medijskom pluralizmu, pismenosti i slobodama pomoć biti pružena i informativnom medijskom sektoru putem međusektorske suradnje.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel pozdravila je dogovor rekavši da je program Kreativna Europa ključan za promociju europske raznolikosti te konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora. Sada je osuvremenjen kako bi se sektor mogao nositi s izazovima današnjice, uključujući i s posljedicama pandemije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također je pozdravio ovo postignuće rekavši da kriza nastavlja imati velik utjecaj na kulturni i kreativni ekosustav. Ovaj dogovor važna je potpora svim europskim medijskim partnerima, malim i velikim, te svim stvarateljima u doba kada im je to potrebno više nego ikada prije. Kreativna Europa temeljni je alat za daljnju digitalizaciju i internacionalizaciju ovih ključnih sektora. Uvjeren sam da će izgraditi otpornost naših medija i audiovizualne industrije te osnažiti medijske slobode i pluralizam u Europskoj uniji.

Izvor

Leave a Reply


3 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum