Europska unija postigla dogovor o programu Kreativna Europa

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su 14. prosinca politički dogovor o programu Kreativna Europa za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozdravila je usvajanje dogovora. Podsjetila je na to da je Ministarstvo kulture i medija tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije intenzivno radilo na finalizaciji novog programa te izrazila nadu da će hrvatski prijavitelji biti uspješni i u nadolazećem razdoblju te tako doprinijeti snaženju hrvatskog kulturnog i kreativnog sektora.

Kreativna Europa glavni je instrument potpore za kulturni i kreativni sektor te osmišljena upravo kako bi se odgovorilo na specifične potrebe sektora. Novi program, čiji proračun s recentnim povećanjem od 0.6 milijardi eura iznosi ukupno 2.4 milijarde eura, nastavit će jačati i podupirati novu generaciju umjetnika, kulturnu i jezičnu raznolikost, očuvanje kulturne baštine i konkurentnost te pronalazak nove publike i izvan granica Europske unije profesionalcima i organizacijama u okviru potprograma Kultura. Potprogram MEDIA jednako će tako pružati potporu međunarodnim projektima i produkcijama, kao i onima s europskom dimenzijom te novim tehnologijama koje doprinose konkurentnosti sektora. Po prvi će puta kroz projekte promocije medijskom pluralizmu, pismenosti i slobodama pomoć biti pružena i informativnom medijskom sektoru putem međusektorske suradnje.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel pozdravila je dogovor rekavši da je program Kreativna Europa ključan za promociju europske raznolikosti te konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora. Sada je osuvremenjen kako bi se sektor mogao nositi s izazovima današnjice, uključujući i s posljedicama pandemije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također je pozdravio ovo postignuće rekavši da kriza nastavlja imati velik utjecaj na kulturni i kreativni ekosustav. Ovaj dogovor važna je potpora svim europskim medijskim partnerima, malim i velikim, te svim stvarateljima u doba kada im je to potrebno više nego ikada prije. Kreativna Europa temeljni je alat za daljnju digitalizaciju i internacionalizaciju ovih ključnih sektora. Uvjeren sam da će izgraditi otpornost naših medija i audiovizualne industrije te osnažiti medijske slobode i pluralizam u Europskoj uniji.

Izvor

Leave a Reply


8 − 8 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum