Otvorena Izložba Dejana Štifanića “Izvrnute nutrine“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Otvorenje izložbe Dejana Štifanića naziva “Izvrnute nutrine” održano je u ponedjeljak, 28. prosinca u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Dejan Štifanić je profesionalni fotograf i dugogodišnji fotoreporter Glasa Istre, a prvenstveno je poznat po svom dokumentarističkom pristupu fotografiji. Prema riječima povjesničarke umjetnosti Sabine Salamon, Štifanić ovom izložbom “mijenjajući paradigmu rada, ne polazi od gledanja i bilježenja vidljivoga svijeta, postavlja se u poziciju naivnog promatrača interakcije vlastitog iskustva i prirode, ako pod njom podrazumijevamo ukupnost svega u okolini.” Stvarajući ove radove Štifanić radi izvan zanatskih normativa te se služi foto-osjetljivim materijalom kojeg na dnevnom svjetlu tretira raznim kemikalijama.

“Konceptualne struje unutar korpusa umjetnosti 20. stoljeća specifične su po tome što su se bavile pitanjem medija jednakom pažnjom kao i sadržajem. Tako testiranje medijskih zakonitosti i probijanje postavljenih granica postaju stilske karakteristike koje pridonose razvoju jezika umjetnosti. Predstavnici Dade, nadrealizma i (post)konceptualnih struja potvrđivali su kreativni potencijal fotografije koristeći se nefotografskim postupcima. Tu netko može zapeti na pitanju – kako se napredak u fotografiji može postići poricanjem njezinih temeljnih obilježja, a odgovor bi mogao glasiti: “Nema ničeg depresivnijeg i nepotrebnijeg od rada u tamnoj komori”. Ovaj žučni napad na ‘čistu fotografiju’ Man Ray u zapisima o fotografiji nadopunjuje izjavom koja otkriva mjesto njegovog umjetničkog interesa: “jedini napor kojeg cijenim je onaj uložen u deformiranje savršenog medija”. Na takvim premisama, ne pretendirajući na ulogu inovatora, stvara Dejan Štifanić. Radeći izvan zanatskih normativa, služi se foto-osjetiljivim materijalom (diapozitivi, nerazvijeni dia-filmovi,..) kojeg na dnevnom svjetlu tretira raznim kemikalijama, a željeni rezultat dobiva tek povećanjem na formate koji olakšavaju gledanje neke vrste nesvjesnog, emocionalnog zapisa nastalog bez unaprijed osmišljenog scenarija.

“Rad s fotografskim alatima na nestandardan način, izvan fotografske optike, Štifanića poziva na misao o nesavladivosti materije i procesa u kojem nastaje nešto o čemu unaprijed ne možemo ništa reći. Zalazi u pitanje kako gledamo i čime je kodificirana slika koja dozvoljava smisao. Može li fotografija ispuniti svoj smisao ako je oslobodimo prikazivačke uloge očevidnika i dokaza? I u konačnici, može li išta što ne stvaramo iz racionalnog bića, s onu stranu svrhe, imati smisao? U Ulayevom performansu Fototot (1976.) u kojem je fotografije izlagao svjetlu dok nisu postale crne, odjekuju ista pitanja – ne prikazati ništa kosi se sa inicijalnom namjerom fotografije, ali nosi poruku, možda civilizacijsku. Tada pitanje treba samo preusmjeriti: smisao postoji, samo je pitanje za koga. Kemigrame nisu izmislili umjetnici, oni su se njima ponudili, a prepoznali su ih oni koji su ih bili kadri promatrati okom laika, iz znatiželje“, piše Sabina Salamon u katalogu izložbe.

Izložba je realizirana u sklopu izlagačko-izložbenog pilot projekta “Izlog_0.0.” Soundpainting platforme Pula u organizaciji i produkciji : udruga Rondo Histriae, Studio KAPULA i Saveza udruga Rojca. Program je realiziran uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


8 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum