TJEDAN GLAZBE U Istarskom narodnom kazalištu

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula najavljuje glazbeni tjedan kao uvod za nadolazeće blagdanske dane. Program počinje u ponedjeljak, 14. prosinca u 20 sati kada je na rasporedu koncert Samo najbolje Marijana Đuzela u povodu 250. godišnjice rođenja skladatelja Ludwiga van Beethovena.

Pijanist Marijan Đuzel (1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu Imotskom. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Iako najavljen za srijedu 16. prosinca, program Zajc u INK u sklopu kojeg će Riječki simfonijski orkestar izvesti Novogodišnji gala koncert: Plesovi za vašu dušu odgađa se za petak, 18. prosinca u 20 sati. Dirigent je Valentin Egel, a koncertni majstor Anton Kyrylov.

„Riječki simfonijski orkestar svojoj publici već godinama uspijeva uzbudljivim programom i poletnom izvedbom pružiti uvijek novo iskustvo novogodišnjih koncerata, pa će tako biti i na samom kraju ove neizvjesne godine u kojoj se zajedno s našom publikom borimo protiv duhovne distance. Ovo je i godina u kojoj slavimo 250. obljetnicu rođenja glazbenoga genija, Ludwiga van Beethovena, stoga je  u program Novogodišnjih gala koncerata uvršteno i jedno od njegovih najpopularnijih djela – Sedma simfonija za koju je Wagner napisao da je „apoteoza plesa: ples u najuzvišenijem smislu, najuzvišeniji čin tjelesnog pokreta uklopljen u idealan tonski oblik”. Na programu će se naći i nezaobilazni Strauss, te skladbe Dvořáka i Čajkovskog“, navode organizatori.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum