Završna konferencija projekta GRAD(imo) ROJC – „DRUŠTVO U CENTRU“

Dvogodišnji projekt GRAD(imo) ROJC završava dvodnevnom konferencijom „Društvo u centru“ koju organizira Savez udruga Rojca, a koja se održava online u četvrtak i petak, 21. i 22. siječnja 2021.

Projekt GRAD(imo) ROJC provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Metamedij, Merlin i Čarobnjakov šešir, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt ima tri cilja: osnažiti kapacitete organizacija civilnog društva Rojca i zaposlenika Grada Pule za učinkovitije upravljanje s naglaskom na participativnost, razviti novi model javno-civilnog partnerstva u upravljanju Društvenim centrom Rojc te kreirati kulturne programe koji ističu socijalnu dimenziju kulture.

Tijekom dvije godine Savez udruga Rojca i partneri otvorili su Infopunkt – novi zajednički javni prostor na ulazu u zgradu za susrete i razmjenu iskustva svih Rojčana i posjetitelja, djelomično je uređen prostor kazališta Dr. Inat na trećem katu Rojca te je izrađen novi plan upravljanja Društvenim centrom Rojc koji će udrugama u Rojcu i zainteresiranoj javnosti biti predstavljen u utorak, 26. siječnja. Nadalje, u okviru projekta organizirana su studijska putovanja, razmjene osoblja te edukacije i seminari. Izrađena je mapa potencijala Društvenog centra Rojc koja se nalazi na ulazu u zgradu, a u postprodukciji je animirani film o sudioničkom upravljanju. U kulturnim programima, koji su uključili likovnu, glazbenu, kazališnu i video produkciju, sudjelovalo je 77 umjetnika i 415 građana.

Povezivanjem i dijeljenjem resursa među organizacijama civilnog društva u Rojcu, inkluzijom marginaliziranih skupina i društvenom odgovornošću, ostvarena je sinergija među korisnicima Rojca i građanima. Odgovarajući na projektni poziv „Kultura u centru“ stvoreno je društvo u centru, tj. poticana je međusobna suradnja među različitim društvenim akterima, razvijana je kreativnost i prošireno je područje kulturnog djelovanja na korist lokalnoj zajednici. Stoga se pitanja koja se otvaraju na konferenciji definiraju sama po sebi: Što nezavisnu kulturu čini društveno odgovornom? Kako mediji zajednice potiču uključivanje i participativnost lokalne zajednice u kokreiranju programa i stvaranju nezavisnih kulturnih praksi? Kako organizirati održiv društveno-kulturni centar koji će uključivati što više grassroots aktera, a pritom biti financijski održiv?

Zbog mjera zaštite od koronavirusa, konferencija će se održati online putem aplikacije Zoom. Pozivamo sve koji žele sudjelovati na konferenciji da se prijave putem linka (https://forms.gle/wZioKC2uzWVHP4s59) koji se može pronaći na Facebook i web stranicama Saveza udruga Rojc te projekta GRAD(imo) ROJC.

PROGRAM KONFERENCIJE:

Četvrtak, 21. 1. 2021.

10:15-10:30

Uvodna riječ: Jan Franjul (Savez udruga Rojca)

10:30-12:00

Panel 1: “Top-down i/li bottom-up inicijative u razvoju DKC-ova”

Panelisti: Đurđa Vrljević Šarić (Tvrđava Mihovil – Šibenik), Hrvoje Pašalić (Platforma ZadrugArt – Zadar), Dušica Radojčić (Zelena Istra / Društveni centar Rojc – Pula)

Moderatorica: Ana Žuvela

13:00-14:30

Panel 2: “Mediji zajednice u DKC-ima”

Panelisti: Ana Galant (Radio Roža – Rijeka), Kristina Tešija (KLFM – Split), Hrvoje Zovko (Hrvatsko novinarsko društvo), Mirjana Radulović (Radio Rojc – Pula)

Moderator: Paško Bilić

Petak, 22. 1. 2021.

10:30-12:00

Panel 3: “Društveni aspekt kulture”

Panelisti: Ivana – Nataša Turković (Udruga Metamedij – Pula), Darko Lukić (Akademija dramskih umjetnosti – Zagreb), Mirko Petrić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru)

Moderator: Krešimir Krolo

13:00-14:30

Panel 4: “Izazovi financiranja DKC-ova”

Panelisti: Janja Sesar (Pogon – Zagreb), Dea Vidović (Zaklada Kultura nova), Anastazija Magaš – Mesić (Ministarstvo kulture i medija RH)

Moderatorica: Željka Tonković

14:30-14:45

Završna riječ: Anita Buhin (Savez udruga Rojca)

Projekt GRAD(imo) ROJC provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Metamedij, Merlin i Čarobnjakov šešir,. Ukupna vrijednost projekta GRAD(imo) ROJC je 2.375,125,89 kuna/ 2.016,307,01 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum