Izložba radova društva CRUX u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba radova umjetnika okupljenih u društvo CRUX bit će otvorena u petak 5. veljače u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Uz radove koji se nalaze u mapi „CRUX MMXX“, na izložbi će izložena biti i djela izrađena u različitim tehnikama iz perioda ili faze koji su vezani za motive u grafikama pojedinih autora.

Grafička mapa „CRUX MMXX“ inicijacija je rada novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX, okupljenog protekle godine na inicijativu Erosa Čakića. Udruga CRUX osnovana je prvenstveno s namjerom edukacije na području vizualnih umjetnosti, kako u praksama tako i u teoriji. Osim renomiranih i već dobro poznatih umjetnika s područja Istre, članova udruge, koji će kroz program edukacije imati mogućnost prenijeti svoja znanja i iskustva dalje, u svoj rad uključuje i vanjske suradnike srodnih disciplina, vizualne umjetnike ili teoretičare, koji će znanjima i iskustvima upotpuniti edukacijski program udruge.

Prva godina rada na području edukacije bila je limitirana situacijom nastalom uslijed nenadanog širenja virusa COVID – 19 te se planirani program nije mogao realizirati, no kako bi se ipak obilježila godina nastanka ovog društva, izrađena je grafička mapa članova udruge, kojoj su se priključili i mnogi suradnici. Ovu prvu grafičku mapu, svake će godine naslijediti nova te ćemo nakon niza godina, osim vrijedne grafičke zbirke, pregledom mapa dobiti uvid u tijek i razvoj recentnog stvaralaštva na ovim prostorima.

Mapu „CRUX MMXX“ čini deset grafičkih listova i devet autora. Ovogodišnje izdanje mape u tehnici je digitalnog tiska, no s namjerom prezentacije i drugih grafičkih tehnika u nadolazećim godinama. Kroz deset grafičkih listova predstavljeno je devet autora s po jednom grafikom uz iznimku osnivača i idejnog začetnika, Erosa Čakića, koji se predstavlja s dvije grafike. Važno je napomenuti kako je u izbor grafika ovogodišnje mape uvrštena i grafika pokojnog akademskog slikara i profesora Ivana Obrovca, čiji lik i djelo simbolizira začetke edukacije u likovnim umjetnostima na području Istre, sinonimom je zasnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Mnogi su članovi i suradnici ove udruge imali prilike učiti od njega te se njegov duh te pedagoški zanos i nastoji prenositi dalje, između ostalog i edukacijskim djelatnostima udruge CRUX.

Abecednim redom slijedi pregled autora, koji su doprinijeli nastanku ove grafičke mape. Tea Bičić, autorica s labinskom adresom predstavlja se s grafikom naziva Red. Eros Čakić sudjeluje s dva grafička lista: Klaun i Random, od kojih prvi predstavlja njegovo stvaralaštvo s kraja 80 – ih godina, a drugo njegov recentni rad Random. Grafika Fulvia Juričića, rad je s početka 2000.-ih iz serije Nove slike. Grafika „Un musicien antique“, rad iz 1983., predstavlja Ivana Obrovca, majstora i učitelja koji je mnogima uspio prenijeti stav i pristup umjetničkom stvaralaštvu, kao pozivu odaslavši ih na put doživotnog učenja i razvoja kroz stvaralaštvo. Robert Pauletta predstavljen je grafikom Picigin Boogie – Woogie, recentnim radom iz protekle godine. Andi Pekica sudjeluje s radom pod nazivom Studija za bestijarij iz slikarskog ciklusa akrila na platno, koji je naknadno digitaliziran za ovu prigodu. Grafika Gee Rajić, naziva Kukuljac, po mnogočemu odskače od ostalih, a ponajviše po svojem narativno – ilustrativnom izričaju. Borut Skok, također jedan od članova društva CRUX, pridružio se mapi s grafikom Materia X. Josipa Škrapić, članica CRUX-a i poput Gee Rajić predstavnica tek stasale generacije autora, sudjeluje s grafikom Simulacrum.

Događaj je organiziran uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Broj posjetitelja ograničen je na 25. Na ulazu je uz mjerenje temperature i dezinfekciju ruku potrebno ostaviti kontakt podatke. Svi posjetitelji su obvezni nositi maske te pridržavati se razmaka od dva metra.

Grafička mapa “CRUX MMXX” je financirana sredstvima Grada Pula-Pola i Istarske županije. Predstavljanje su organizirali CRUX – društvo vizualnih umjetnika i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum