Otvorena romska sekcija community knjižnice ROJCbook u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Romska sekcija community knjižnice ROJCbook otvorena je u petak, 12. veljače u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Knjižnica koja u Dnevnome boravku Rojca djeluje od kraja studenog 2020. godine ovime je postala bogatija za gotovo pet stotina knjiga.

ROJCbook knjižnica nastala je na inicijativu volonterke Alessije Krivičić koja je po dolasku u Rojc, u čiji se rad uključila u sklopu projekta „Pokretači solidarnosti u Rojcu“ unutar programa Europske snage solidarnosti, zatekla knjige u kutijama, u neiskoristivom stanju. Odlučila ih je detaljno popisati, katalogizirati i na koncu učiniti dostupnima javnosti. U suradnji s kolegama volonterima predvođenim Igorom Zenzerovićem, a uz veliki poticaj Udruge Roma Istre Pula i njezinog predsjednika Velija Huseinija, pokrenula se ideja stvaranja romske sekcije unutar community knjižnice. Zahvaljujući vrijednim donacijama Udruge Roma Istre Pula i Saveza Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ korisnici Rojca na korištenje su dobili naslove na romskom jeziku, knjige o Romima i romskoj kulturi na hrvatskom, engleskom i ostalim svjetskim jezicima, rječnike romskog jezika te mnoga izdanja Saveza Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“.

Na samome otvorenju prisutnim medijima obratili su se Alessia Krivičić, volonterka u Savezu udruga Rojca i inicijatorica ROJCbooka, Jasmina Nina Kamber, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pula-Pola, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik te Veli Huseini, predsjednik Udruge Roma Istre Pula.

„Nakon otvaranja naše knjižnice ROJCbook u studenom, sretna sam što mogu najaviti njezino pojačanje u vidu naše posebne romske sekcije, a čiji je inicijator bio Igor Zenzerović. Ideja stvaranja ove knjižnice bila je stvoriti nešto dugotrajno za zajednicu. Manjine se sve više getoiziraju u društvu, a na ovaj bih način cijeli ovaj projekt željela posvetiti jačanju integracije svih manjina s posebnim fokusom na Rome. To sam napisala u prvom prijedlogu za otvaranje community knjižnice i mogu sa sigurnošću reći da je to danas postalo stvarnost. Nadam se da ćemo nakon pandemije, u bliskoj budućnosti, moći organizirati radionice i okupljati se te pružiti prostor u kojem će se svi članovi naše zajednice osjećati dobrodošlo. Romska sekcija stoga nije stvorena samo za Rome, čak štoviše, ona je stvorena za sve nas. Obrazovati i educirati se glavna je ideja ove knjižnice, a otvaranjem romskog kutka mislim da smo se približili ostvarivanju te ideje“, kazala je Krivičić.

Jasmina Nina Kamber pozdravila je sve prisutne u svoje osobno i u ime gradonačelnika Grada Pule Borisa Miletića te je zahvalila na donaciji i istaknula kako će „donacija vrijednih knjiga na romskom jeziku koje su do sada bile teško dostupne, dodatno oplemeniti ovu mladu, malu ali po mnogočemu vrijednu i posebnu knjižnicu“, te dodala: „Ovaj kutak, romska sekcija neka bude, kao što i sam Rojc, ali i naš grad jesu, simbol zajedništva, tolerancije i jednog boljeg uključivog društva kojem svi zajedno težimo. Sigurna sam da će ova inicijativa biti poticaj i drugim zajednicama manjina zastupljenih u Puli da bogatstvo pisane riječi na brojnim jezicima manjina nađe svoje mjesto na ovim policama, i da i ovo bude još jedan korak s ciljem približavanja i upoznavanja šire zajednice s kulturnim i jezičnim bogatstvom Pule. Svaka aktivnost podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju vrlo je važna, stoga još jednom hvala svima koji ovakve aktivnosti potiču i provode. Veliko hvala mladima, gospođici Alessiji Krivičić na čiju je inicijativu knjižnica zajednice i pokrenuta“

Saborski zastupnik Kajtazi predstavio je bogatu donaciju od preko 300 knjiga na romskom i hrvatskom jeziku istaknuvši da je znanje preduvjet za brisanje predrasuda te pozvao sve da se čitanjem sada dostupnih knjiga približe bogatstvu romske kulture.

„Romska sekcija community knjižnice u Puli, u Rojcu, nastojat će biti sinergijsko mjesto i obavijesni izvor građe kroz koju će se moći pratiti povijest i razvoj romskog naroda, njegovih putovanja, stradanja i postignuća kroz stoljeća. Knjižnica će nastojati biti interdisciplinaran prostor u kojem se razmjenjuju informacije i znanja, centar kulture i događanja. Otvorenjem ove knjižnice Istra, Pula i Rojc pokazali su multikulturalnost u ovoj sredini što ja uvijek naglašavam i hvalim. Knjižnica će biti mjesto očuvanja romskog identiteta, jezika i kulture, ali i simbol tolerancije i zajedništva, neophodnih obilježja u stvaranju boljeg i uključivijeg društva“, kazao je Veli Huseini.

Nakon govora slijedilo je i svečano otvaranje romske sekcije i poziv Saveza udruga Rojca za nastavkom pozitivne suradnje unutar centra s naglaskom na inkluzivnost, otvorenost i toleranciju.

Izvor i fotografije Savez udruga Rojca

Leave a Reply


− 2 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum