Sol na poljsku ranu

KINO: CORPUS CHRISTI, redatelj Jan Komasa

Iako sa znatnim zakašnjenjem u odnosu na većinu hrvatskih kina, ovih dana se u pulskom Kinu Valli prikazuje poljska drama „Corpus Christi“ (redatelj Jan Komasa).

To je priča o mladom prijestupniku (odličan Bartosz Bielenia), koji nakon izlaska iz popravnog doma želi postati svećenik, ali ga kriminalna prošlost sprečava u tome. Tijekom lutanja poljskom provincijom lažno se predstavlja kao svećenik, a najzad mu umorni i vremešni lokalni župnik prepušta vođenje svoje župe u čemu se vrlo dobro snalazi. Dolazak mladog i nekonvencionalnog svećenika unosi dobrodošlu promjenu među lokalne župljane, ali i to ima svoj rok trajanja.

Ovaj film naišao je na veliki festivalski odjek diljem svijeta, nominiran je i u kategoriji Oscara za najbolji strani film, iako mu je prijem u domovini, očekivano, znatno hladniji i uz brojne kontroverze. Jan Komasa režirao je film koji prilično dosljedno razotkriva način funkcioniranja katoličke crkve, slično kao u poljskoj drami „Lice“ (redateljica Malgorzata Szumowska), koja je 2019. također prikazivana u hrvatskim kinima, o mladiću koji teško nastrada radeći na velikoj skulpturi Isusa i nakon toga ga svi u mjestu smatraju čudovištem.

U oba filma „vjernici“ mašu raspelima uz istovremeni nedostatak suosjećanja prema drugačijima, odnosno prema glavnim junacima koji su društveno otpisani zbog svog podrijetla ili nesretne sudbine, a zapravo su najbliži Isusovom učenju. Komasa, slično kao Szumowska, režira realističnim i jednostavnim stilom, ne želeći da mu stilske bravure odvlače pažnju s radnje i likova.

Zanimljivo je da ovako oštri filmovi prema katoličkoj crkvi nastaju baš u Poljskoj, iako je riječ o izrazito katoličkoj zemlji. No intenzitet kojim se crkvena vrhuška miješa u politiku i zakonodavstvo očito provocira mnoge umjetnike i društvene djelatnike. Zato se i javljaju ovakvi angažirani redatelji koji dodatno trljaju sol na ovu poljsku ranu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum