Tilen Žbona i Fabio Gasparini izlažu u galeriji Fonticus

Dvije samostalne slikarske izložbe otvorene su u petak, 20. veljače, u gradskoj loži podno grožnjanske galerije Fonticus, pred publikom željnom kulturnih događanja. Autore Tilena Žbonu koji nije bio prisutan i Fabia Gasparinija te njihove radove predstavio je kustos Eugen Borkovsky.

“Vizualizacije energija” naziv je prve samostalne izložbe Fabia Gasparinija, a čini ju jedanaest slika velikog i srednjeg formata. Na njima dominiraju boje koje nisu nijansirane, nego jasno razdvojene kao rezovima, a autor je kazao da su neke od boja na njegovim slikama njegov vlastiti izum. “Hvala svima koji se došli, ovi radovi će napredovati, još uvijek su to radovi u tijeku”, izjavio je Fabio Gasparini, a kustos o njegovoj izložbi kaže: “Fabio Gasparini predstavlja slikarske radove ostvarene u rasponu od posljednje dvije godine, pa do svježih radova. Pred nama je niz oslikanih površina naglašenog ritma i razigranog, snažnog kolora. Rezultat je uvijek vizualizacija stanja, a ne vidljivo. Na svim radovima prisutan je energetski naboj određen ritmovima akcije. Najčešće smjerovi linijskih formacija postaju značajne sastavnice rada. Sklad kompozicija apostrofiran je kombinatorikom geometriziranih formi koje iskazuju snažni ritam. Potez, ploha, geometrijski oblik pojavljuju se u ulozi motiva. Radi se o apstrakcijama, građenju slika intervencijama proizašlim iz snažne i iskrene potrebe za oblikovanjem. Umjetnikov pristup preskače vidljivo, ne poštuje ideju oponašanja oblika okoline, prirode. Svi su radovi krajnje ekspresivni, ali primjećujemo razlike. Energetsko iskazivanje pretočeno u predmet slike kreće se u rasponu od sasvim plošnog, ali koloristički razigranog prostora do asocijacija trodimenzionalnog prostora. Moguću treću grupu radova karakteriziraju izvedeni oblici koji u promatračevoj pažnji, iako prikriveni i/ili raspršeni, iskazuju prepoznavanje oblika. Oblici često bježe izvan formata, pa cjelokupni rad djeluje kao isječak. Ponekad je kolor ujednačen na cijelom formatu, a ponekad su tu fragmenti, detalji koji određuju izražajnost i kompoziciju. Naglašena plošna formacija u višedimenzionalnom ambijentu signira međuprostor između svjetlosti i tame, stvarnog i imaginarnog, materijalnog i mističnog. Njegovi radovi iskazuju ideju propitivanja iluzije prostora i slijede tijek energija uz instinktivni doživljaj.”

Fabio Gasparini, rođen je 1986. u Puli. Likovnom umjetnošću bavi se od 2015. godine. Pohađao nekoliko edukativnih programa, od kojih je značajna Likovna radionica u Poreču, pod mentorstvom Eugena Varzića. Svoje je radove predstavljao nekoliko puta na kolektivnim, selektiranim izložbama.

Za razliku od Fabia, Tilenovi radovi su strogo monokromatski, ali također od srednjeg do velikog formata. Ljudske figure su stilizirane i zametene sjenom. Osjeća se stanovita monumentalnost, kao kod kakvih stripovskih antijunaka. Izložba se sastoji od deset slika na bijeloj i beige, te dvije na crnoj podlozi izvedene povlakama bijele boje pomoću debelog kista. Izložba nosi naziv “Transkripti stanja”, a pojam transkripti se inače koristi za projekcije ljudskoga živog govora, na papiru. Ovdje je također živi motiv prenesen na papir sa svojim imperfekcijama koje naglašavaju konture.

“Ova izložba, niz decentnih sliko-crteža, koje potpisuje Tilen Žbona, poigrava se promatračevom percepcijom na planu vizualnog i smislenog”, pojašnjava kustos Borkovsky te nastavlja: “Proces je mogao počinjati izborom tona podloge ili potezom grafita koji je uvijek kontrolirano gestualan. Bez obzira na spontanost i intenzitet izvedbe, kompozicije su stabilne. Oblici se nužno ne nadopunjuju, ponegdje su u neskladu, a pojavljuju se u grupama kao talozi sjećanja, reminiscencija na doživljeno. U postavu nalazimo različite formate i raznorodne podloge. Unatoč bogatoj razradi, radovi su očišćeni od suvišnog. Autor je znao zaustaviti trenutak u kojem oblik dobiva suptilan likovni naboj. Neki detalji nose asocijaciju prepoznatljivog, ali dobivamo vizualnu informaciju koja primarno nije narativna. Tek mala dosjetljiva sugestija, ali likovno znalački predočena. Odmah je primjetno da se autor bavi ritmiziranjem sličnih likovnih činjenica, ali upravo ta provokativna sličnost rezultata postaje kvaliteta kolekcije. Tilen Žbona niže asocijacije oblika tijela koja tako postaju ne-sama. Ali, u životu, samoća, otuđenost, zapravo ostaje jedina konstanta koja nas prati. Sva je povijest umjetničke prakse ponuda svjesno ili nesvjesno odaslanih kodiranih poruka. Tilen Žbona nakuplja oblike koji djeluju spontano ali nose prikrivene sadržaje i pozive na razmišljanje. Naglašenošću doživljaja preskočena je naracija. Autor poštuje ezoteričnost koja je čitljiva iz formi nedefiniranih oblika, asocijativnih obrisa. On se promatraču obraća na nivou instinktivnog. Insinuacija mogućeg materijalizira se u plošnom formatu slike.”

Tilen Žbona, rođen je 1976. godine u Kopru. Slikarstvo je diplomirao 2001. godine u Veneciji, na »Accademia di Belle Arti«, kod prof. Carlo Di Raco. Magistarski studij videa i novih medija završava na »Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje« u Ljubljani, 2007. godine. Priznanje za značajne umjetničke radove prima 2011. godine od senata ALUiO Sveučilišta u Ljubljani. Od 2015. godine član je „Univerzitetnega umetniškega observatorija Rektorske konference Republike Slovenije“. Doktorirao je 2017. godine sa temom iz područja edukacijskih znanosti, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Pedagoškom fakultetu „Univerze na Primorskem”, Koper. Svoje je radove predstavio na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu. Živi i radi u Kopru.

Tekst Marko ŠORGO i Lidija KUHAR

Fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


− 7 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum