Umjetnik vesterna

U odličnom ciklusu vesterna subotom ujutro na HTV-u tijekom posljednjih tjedana prikazuju se i filmovi Delmera Davesa (1904 – 1977), jednog od velikana američkog filma koji se uspješno okušao u različitim žanrovima.

Ipak, najpoznatiji je po vesternima iz 1950-ih u kojima je ostvario zapažene umjetničke domete i unio značajne promjene u kontekstu žanra. Tako je u „Slomljenoj strijeli”, s Jamesom Stewartom i Jeffom Chandlerom u glavnim ulogama, među prvim autorima koji prikazuju Indijance u općeljudskom kontekstu.

U „Posljednjim kolima” protagonist je zloglasni ubojica (odličan Richard Widmark) koji jedini može dovesti karavanu doseljenika do civilizacije i spasiti ih od krvoločnih Indijanaca, a kroz njegov lik redatelj maestralno izokreće uobičajenu podjelu na dobre i loše junake. U ovom ciklusu prikazan je i „Jubal”, u kojemu kroz odnos poštenog lutalice (Glenn Ford), bogatog rančera (Ernest Borgnine) i njegove amoralne žene (Valerie French) Daves dovodi Shakespearea na Divlji zapad, a naročito valja izdvojiti i „Drvo za vješanje” (glume Karl Malden, Gary Cooper, Maria Schell) čija se radnja odvija u surovim rudarskim ambijentima Montane.

Vrhunac Davesovog opusa ipak je vestern „U 3’10 za Yumu”, koji je snimljen u crno-bijeloj fotografiji, iako su svi ranije spomenuti vesterni snimljeni u boji. U središtu priče je odnos osebujnog odmetnika (Glenn Ford) i principijelnog farmera (Dan Evans) koji mora odmetnika odvesti u državnu kaznionicu da bi zaradio novac pomoću kojeg će spasiti svoj ranč.

Međutim, to nije nimalo lako jer se mora suprotstaviti njegovim partnerima, a svi u gradu okreću mu leđa, što je motiv koji podsjeća na znameniti vestern „Točno u podne”, kao i jedinstvo vremena i mjesta odvijanja pomno razrađene priče. Povrh toga, Daves je u filmu ostvario sjajnu atmosferu, a naročito je dojmljiva kratka romansa između Glenna Forda i djevojke zaposlene u lokalnom salunu.

„U 3’10 za Yumu” je vrhunac filozofije koju nalazimo u svim Davesovim vesternima. Za njega je vestern bio samo ikonografija, poželjni okvir u koji je smještao univerzalne i kompleksne priče o relativnosti dobra i zla, o mračnim porivima i plemenitim osjećajima, odnosno sve ono što odlikuje ponašanje ljudi u svim sustavima i vremenima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum