Dojmljiva vizualnost i testiranje gledateljevog strpljenja

KINO: SLUČAJNA RASKOŠ PROZIRNOG VODENOG REBUSA, redatelja Dalibora Barića

U domaćim kinima prikazuje se animirani film „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“, redatelja Dalibora Barića, čiji kompliciran i zagonetan naslov nije jasan niti nakon gledanja.

Film je nedavno privukao pozornost kulturne javnosti nakon što je ušao u krug 27 animiranih filmova koji su predloženi za nominaciju za ovogodišnjeg Oscara, iako su mu zbog eksperimentalnosti i hermetičnosti šanse da uđe među pet nominiranih vrlo male. To je priča o dvoje ljudi koji bježe od sustava i pridružuju se komuni na selu, a policija im je za petama. Tako se barem navodi u opisu filma, ali priču je ovdje vrlo teško pratiti ako je uopće ima.

Najdojmljiviji element ovog filma je vizualni stil. Barić kombinira rotoskopiju, kolaže, stvarne snimke, plakatni dizajn i često se služi višestrukim ekspozicijama. Takvu osebujnu vizualnost Barić upotpunjuje sjajno dizajniranim zvukom i odličnom glazbom, stvarajući punokrvne i dojmljive sekvence i nizove sekvenci.

Naročito je zapanjujuća činjenica da je gotovo sve napravio sam (režija, scenarij, animacija, montaža, glazba), jedino su sjajan dizajn zvuka potpisali Dino Brazzoduro i Ivan Zelić. Unatoč tome, cjelina od 80 minuta ipak je velik izazov za gledateljevo strpljenje, čak i ako ima iskustva sa sličnim ostvarenjima i ako je vrlo dobro pripremljen za ovo umjetničko iskustvo.

Povrh toga, s vremenom postaju prilično naporne i metafizičke parole koje često izgovara narator i koje narušavaju vizualni dojam filma. U tom kontekstu Barić barem nudi pohvalnu dozu autoironije i samokritike. Tako njegov narator u jednom trenutku primjećuje da kad ovaj film završi neće više nikoga biti u kinu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum