Dokumentarac dobrih vibracija

KINO: NUN OF YOUR BUSINESS, redateljice Ivane Marinić Kragić

Ako vam je tema filma ljubav dviju časnih sestara sasvim sigurno ćete privući pažnju gledatelja, što je uspjelo i redateljskoj debitantici Ivani Marinić Kragić u cjelovečernjem dokumentarcu dvosmislenog naslova „Nun of Your Business”.

No redateljica nije tu temu iskoristila kao prvoloptašku dosjetku, nego ju je vrlo smisleno razradila u zanimljivu filmsku cjelinu. Film se sastoji od tri dijela. U prvom vidimo priču bivše sestre Marite, u drugom dijelu gledamo priču njezine bivše kolegice i djevojke Fani, dok je u trećem dijelu fokus na njihovom odnosu nekad i sad.

U ovakvom tipu dokumentarca rekonstrukcija prošlosti se nužno temelji na izjavama protagonista, koje su najčešće popraćene igranim sekvencama, ali redateljica ovdje poseže za drugačijim postupkom. Događaji iz prošlosti junakinja vizualno su predstavljeni nizovima fotografija, što uz kvalitetan dizajn prizornog zvuka stvara vrlo zanimljiv i autentičan dojam.

Vrlo je pozitivno da je film samo dijelom kritika crkvenog sustava, a najviše je zapravo pohvala životu i slobodi odabira. Junakinje filma još uvijek vjeruju u Boga, tu se u njihovom svjetonazoru nije ništa promijenilo, jedino što su postale razočarane nekim ljudima koji se klanjaju tom istom Bogu.

Energija koju emitira film ne temelji se na mržnji i zamjeranju, nego na ljubavi i oprostu. „Nun of Your Business” je fina priča o slobodi, optimizmu i vjeri, izvedena jednim zanimljivim i nenametljivim načinom.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum