Fini portret korejsko-američke obitelji

KINO: MINARI, redatelj Lee Isaac Chung

Zanimljiva je podudarnost da su ove godine za Oscara nominirana čak dva filma redatelja azijskog podrijetla, a svaki je dobio po šest nominacija, među ostalima i onu u kategoriji najboljeg filma.

Redateljica Chloe Zhao, koja potpisuje sjajnu dramu „Nomadland“, rođena je u Kini, dok je redatelj Lee Isaac Chung ipak rođen u Koloradu kao dijete korejskih doseljenika. Zbog toga je sasvim razumljivo da se radnja njegovog filma „Minari“ odvija u Arkansasu tijekom Reaganovih 1980-ih i prati obitelj korejskih doseljenika, koji nakon dolaska u Ameriku pokušavaju voditi vlastitu farmu.

Priča se bavi njihovim svakodnevnim životima, s poslovnim i obiteljskim usponima i padovima, kao i odnosima s ruralnim stanovništvom koje prema njima ipak ne pokazuje rasističke emocije. Naslovni motiv minari je korejska začinska biljka koja raste u divljini i vrlo je otporna, što bi ujedno bila i metafora opstanka male obitelji u dramatičnom novom okružju.

Iako je zapravo riječ o klasičnoj američkoj priči o borbi za probitak i mogućnostima koje pruža ta obećana zemlja (da je danas sve teže u to povjerovati svjedoči i ranije spomenuti „Nomadland“), korejska perspektiva i odmjereni redateljski pristup dali su joj određenu dozu originalnosti. Emocije su prisutne, ali suzdržane, glumci su redom izvrsni, a redatelj fino prožima i usklađuje sve elemente filma u jednu dojmljivu emotivnu cjelinu.

Može se reći da je riječ o produkcijski malom filmu o malim ljudima koji svojim dosezima postaje velik. Zanimljivo je da „Minari“, unatoč svim kvalitetama, ipak nije tip filma od kojega biste očekivali toliko nominacija za Oscara. Vjerojatno je to prilično začudilo i samog redatelja. No, svakako bi zaslužio osvojiti pokojeg.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 5 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum