Novi europski Bauhaus: Komisija započinje s fazom osmišljavanja

Komisija je započela s fazom osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, koju je najavila predsjednica von der Leyen u svojem govoru o stanju Unije 2020. Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana. Stoga su njegove temeljne vrijednosti održivost, estetika i uključivost. ilj faze osmišljavanja je procesom zajedničkog stvaranja oblikovati koncept istraživanjem ideja, utvrđivanjem prioritetnih potreba i pitanja te povezivanjem zainteresiranih strana. U sklopu faze osmišljavanja, Komisija će ovog proljeća organizirati i prvu dodjelu nagrada za novi europski Bauhaus. Nakon te faze uslijedit će objavljivanje poziva na podnošenje prijedloga u jesen ove godine kako bi se nove ideje iz te inicijative provele u najmanje pet država članica EU-a uz potporu sredstava EU-a na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Projekt novi europski Bauhaus ulijeva nadu za boljom kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti združuju s estetikom kako bi se europski zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog europskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, znanstvenika, arhitekata i građana.“

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: „Cilj novog europskog Bauhausa je razvoj inovativnog okvira kojim ćemo poduprijeti, olakšati i ubrzati zelenu transformaciju kombiniranjem održivosti i estetike. Povezivanjem umjetnosti i kulture, s jedne strane, i znanosti i tehnologije, s druge strane, uključit ćemo društvo u cjelini: umjetnike, studente, arhitekte, inženjere, članove akademske zajednice i inovatore. Time ćemo pokrenuti sustavnu promjenu.“

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: „Novi europski Bauhaus obuhvaća načine našeg suživota, naše vrijednosti, zajedničke prostore za rad i razonodu te naša zajednička i pojedinačna iskustva. Projekt je namijenjen svim regijama i područjima Europe. Promicanjem pristupačnih rješenja u okviru tog projekta povećala bi se socijalna kohezija i riješili problemi u području stanovanja. Ako želimo stvarne promjene koje će dovesti do ljepšeg i održivijeg suživota, moramo razmisliti o tome kako nove ideje u sklopu te inicijative provesti u stvarnosti. Stoga cijela Komisija razmatra načine za pokretanje prvog skupa konkretnih mjera u sklopu inicijative.

Novi europski Bauhaus kreativna je inicijativa kojom se pomiču granice između znanosti i tehnologije, umjetnosti, kulture i socijalne uključenosti radi pronalaženja rješenja za svakodnevne probleme. Od danas na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice. To je početak inovativnog procesa zajedničkog osmišljavanja. Organizacije koje se žele više angažirati mogu postati „partneri novog europskog Bauhausa” prijavom na poziv objavljen na internetskoj stranici. U nadolazećim mjesecima Komisija će dodijeliti nagrade za one primjere koji objedinjuju ključne vrijednosti te inicijative te potiču na promišljanja o našim životnim prostorima i njihovoj preobrazbi. U sljedećoj fazi provedbe pokrenut će se pet pilot-projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i uključivih rješenja s izrazitom estetskom komponentom. Cilj treće faze inicijative, odnosno širenja informacija, je širenje ideja i koncepata novog europskog Bauhausa novim projektima, umrežavanjem i razmjenom znanja u Europi i izvan nje.

Izvor

Leave a Reply


6 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum