Online tribina „’Umjetničko istraživanje: kritika i praksa“

Kulturpunktova online tribina „Umjetničko istraživanje: kritika i praksa“ bit će održana u četvrtak, 1. travnja i 18 sati na Facebooku.

Online tribina posvećena umjetničkom istraživanju u domeni vizualne umjetnosti udružit će kustosku, kritičarsku i umjetničku vizuru. U razgovoru će sudjelovati umjetnica Katerija Duda, kritičarka Miona Muštra te kustosica i kritičarka Maja Ćirić, a vodit će ga kustosica Lea Vene. Razgovor će se održati na Facebook stranicama Kulturpunkta i suorganizatora, srpskog portala SEEcult.org.

Ova tribina nastaje uz financijsku podršku Zaklade ‘Kultura nova’ u sklopu projekta ‘Svijet oko nas – Očuvanje prostora kritike’. Tribina je dio programa ‘Kritika – jučer, danas, sutra’ koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

U okviru višegodišnje programske linije posvećene kritici suvremene umjetnosti u regiji, Kulturpunkt u suradnji s portalom SEEcult.org otvara prostor za susret kritike i prakse. Online tribina posvećena umjetničkom istraživanju u domeni vizualne umjetnosti udružit će kustosku, kritičarsku i umjetničku vizuru.

Umjetničko istraživanje je široka i fluidna kategorija koja u praksi poprima različita značenja. Ipak, kada govorimo o umjetničkom istraživanju najčešće govorimo o praksama koje spajaju umjetničke pristupe s metodama rada koje se preuzimaju iz drugih područja kao što je znanstveno istraživanje. Drugim riječima, radi se o procesima za koje se vežu odrednice kao što su inter- ili transdisciplinarnost, hibridnost i procesualnost.

Upravo zbog svoje otvorenosti, ovakve se prakse suočavaju s izazovima na više razina: od osmišljavanja, provedbe i produkcije, pa sve do interpretacije i recepcije. Polazeći od ovih izazova, tribina će rastvoriti kompleksno i živo polje umjetničkih istraživanja. Prepoznavanje i definiranje specifičnosti ovakvih radnih procesa, (ne)mogućnost njihove realizacije koju uvjetuju vanjski faktori, prisutnost i uloga umjetničkih istraživanja u akademskom kontekstu te izazovi koje umjetnička istraživanja postavljaju kustoskom radu i kritičarskom pristupu neka su od pitanja koja ćemo pritom postaviti.

Katerina Duda je multimedijska umjetnica. Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima koristi medij društvene prakse, akcije i intervencije u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Maja Ćirić doktorirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na kojem je i diplomirala povijest umjetnosti. Aktivna je na međunarodnoj sceni dulje od 15 godina. Između ostalog, bila je kustosica i komesarka srpskog paviljona na Bijenalu umetnosti u Veneciji te umjetnička direktorica 18. Bijenala mladih umjetnika Europe i Mediterana u Tirani. Dobitnica je više nagrada, među kojima su ‘Lazar Trifunović’ za likovnu kritiku, CEC ArtsLink Independent Projects Award, ISCP Curator Award i Dedalus Foundation and Independent Curators International Curatorial Research Award.

Miona Muštra je povjesničarka umjetnosti i anglistica iz Zagreba. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 2011. do 2015. pohađala doktorski studij Ranog novog vijeka. Studijski je boravila na CEU u Budimpešti. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti predaje Engleski jezik 1 i 2 te Art & Culture in Croatia. Piše i prevodi tekstove iz područja vizualne umjetnosti i kulture. Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, prati umjetničku scenu te surađuje s portalom Kulturpunkt.hr na različitim projektima.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je poslijediplomski studij Critical Images i R-Lab na Royal Institute of Art u Stockholmu. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic i Galeriji Miroslav Kraljević te kao dio tima ETNOFILm festivala. Trenutno je dio kustoskog tima festivala fotografije Organ Vida, s Lovrom Japundžićem kurira godišnji program Galerije Močvara i radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO. Predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum