Otvorenje izložbe „U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri“ u porečkoj Maloj galeriji

Otvorenje izložbe „U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri“ bit će održano u četvrtak, 4. ožujka u porečkoj Maloj galeriji. Etnografsku izložbu ostvarenu u suradnji s Etnografskim muzejom Istre bit će moguće razgledati do 3. travnja od petka do subote, od 16 do 20 sati. Autorice izložbe su Mirjana Margetić (muzejska savjetnica pedagoginja i kustosica) i Nikolina Rusac (dokumentaristica i kustosica), a likovni postav potpisuje Tina Erman Popović.

„Izložba ukazuje na pojave iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u 20. stoljeću, s naglaskom na ruralne sredine. Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Time su trgovanje održavali živim i istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo dućana ili je prometna povezanost bila loša. Četiri su glavne tematske cjeline ove izložbe. U prvoj cjelini naglasak se stavlja na trgovinu u pokretu – kako se i gdje kretalo te tko je i što sve prodavao. Sljedeća cjelina odnosi se na sajmove kao neizostavna mjesta odvijanja trgovine i sa značajnom društvenom ulogom. Unatoč patrijarhalnom sustavu, žene su u domeni trgovine nerijetko imale vrlo važnu i odlučujuću ulogu, o čemu je riječ u cjelini o ženskoj strani trgovine. Posljednja tema odnosi se na ilegalnu trgovinu, koja je, iako kao tajna, oduvijek bila prisutna u svakodnevnom životu žitelja Istre“, piše u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum