Predstavljanje publikacije istraživanja “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih i šire populacije u Istri” u Rovinju

“Među mladima u Istri postoji značajan udio onih koji su zainteresirani za raznovrsne aspekte kulturne ponude”

• Predstavljanje publikacije istraživanja “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih i šire populacije u Istri: izvještaj o rezultatima sociološkog istraživanja” kojega su u sklopu projekta Mi plus proveli doc. dr. sc. Krešimir Krolo i doc. dr. sc. Željka Tonković bit će održano u petak, 26. ožujka u 14 sati u MMC-u u Rovinju.

Na predstavljanju će govoriti: Marko Paliaga (gradonačelnik Rovinja), Dubravka Svetličić (ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja), Vladimir Torbica (pročelnik UO za kulturu i zavičajnost IŽ), Aleksandra Vinkerlić (Istarska kulturna agencija), Marino Jurcan (Udruga Metamedij), dr. sc. Krešimir Krolo (autor istraživanja), dr. sc. Željka Tonković (autorica istraživanja), Valentina Orbanić (predsjednica Savjeta mladih Grada Rovinja), Gaia Radić (umjetnica), Gordana Radetić Berić (profesorica, SŠ Zvane Črnja, Rovinj) i Emil Nimčević (ravnatelj Strukovne škole Eugena Kumičića, Rovinj). Predstavljanje će moderirati Marijeta Bradić (Udruga Metamedij).

Od provoditelja istraživanja Željke Tonković i Krešimira Krole prvo smo htjeli doznati kako je nastalo istraživanje, koju populaciju pokriva i što se s njime htjelo doznati?

– Istraživanje je nastalo u sklopu projekta Mi plus. Najvažniji cilj bio je ispitati kulturne potrebe mladih na području Istarske županije, s posebnim osvrtom na interes za različite tipove sadržaja koje mogu ponuditi akteri civilnog društva i nezavisne kulturne scene. Na temelju prethodnih istraživanja provedenih na području šest najvećih obalnih gradova, uključujući Pulu, došli smo do zaključka da su učenici srednjih škola uglavnom slabije zainteresirani za sadržaje koje nezavisna i civilna scena pruža, dok su istodobno znatno više orijentirani prema komercijalnim sadržajima. S obzirom na važnost kulturne participacije za društvenu uključenost mladih, smatramo da je nužno provoditi istraživanja njihovih kulturnih potreba i preferencija s ciljem formiranja kulturnih politika, ali i programa kojima bi se poticalo aktivno sudjelovanje mladih u kulturi.

Koliko ste zadovoljni s uzorkom ispitanika i korisnošću prikupljenih podataka te na koji bi način taj uzorak povećali u vidu proširenja istraživanja?

– U istraživanju je ukupno sudjelovalo 644 ispitanika, pri čemu su najviše obuhvaćeni srednjoškolci (64,4%). Uzorkom smo zadovoljni s obzirom na okolnosti u kojima se odvijalo prikupljanje podataka u travnju 2020. godine. Ukoliko se pokaže interes, proširili bismo istraživanje na način da ravnomjernije obuhvatimo i ostale dobne skupine te da unutar srednjoškolske populacije više zahvatimo učenike strukovnih škola, s obzirom na njihovu zastupljenost u toj populaciji. Naime, online ispunjavanje upitnika dovelo je do toga da su upitnik više ispunili oni koji su ujedno i više zainteresirani za kulturne sadržaje: učenice više od učenika te učenici gimnazija više od učenika četverogodišnjih i trogodišnjih strukovnih škola. Osim toga, odaziv nije bio jednak u svim jedinicama lokalne samouprave pa bismo nekim budućim istraživanjem voljeli postići reprezentativan uzorak za područje cijele županije.

Istraživanja ovakve vrste korisna su za stvaranje kulturnih programa i strategija. Koji su po vama koraci koje još treba poduzeti u cilju što boljeg razumijevanja kulturnog kapitala i potreba mladih pri samom stvaranju tih programa i strategija?

– Osim širokog uzorka srednjoškolske populacije, važno bi bilo što bolje obuhvatiti i ostale dobne skupine, a poseban bi naglasak trebalo staviti na one dijelove županije koji potencijalno imaju najviše problema u pristupu infrastrukturnim centrima i resursima za kulturno stvaralaštvo i sadržaje. Također, anketni upitnik nam daje uvid u odnose s obzirom na različite sociokulturne specifičnosti potencijalne publike, no kako bi slika bila cjelovita, nužno je provesti i fokus grupe te tzv. ekspertne intervjue s ključnim dionicima u kulturi.

Koji su rezultati istraživanja ohrabrujući, a koji poražavajući kada su u pitanju kulturne potrebe, navike i kapital mladih u Istri te koliko se razlikuju (ovisno o podacima i istraživanjima s kojima ste upoznati) u odnosu na mlade u drugim dijelovima Hrvatske i šire?

– Rezultate istraživanja treba interpretirati polazeći od razumijevanja potreba mladih kao i sociostrukturnih uvjeta koji utječu na formiranje kulturnih preferencija i stjecanje kulturnog kapitala. U tom smislu, ne bismo izdvajali pojedinačne nalaze kao posebno problematične. Rezultati u principu pokazuju da među mladima u Istri postoji značajan udio onih koji su zainteresirani za raznovrsne aspekte kulturne ponude, uključujući ponudu institucionalne i izvaninstitucionalne kulturne scene, što je svakako ohrabrujuće. Takvi su rezultati očekivani kada se uzme u obzir da je riječ o regiji koja i po drugim parametrima prednjači u razini kulturne participacije svojih građana, što smo pokazali u prethodnim analizama i istraživanjima.

Organizatori napominju da se zbog ograničenog broja mjesta mole zainteresirani da se prijave putem maila mmlab@metamedia.hr do četvrtka, 25. ožujka 2021. u 12 sati. Predstavljanje će biti moguće pratiti uživo putem video veze na Facebook stranici udruge Metamedij: https://www.facebook.com/udruga.metamedij. Istraživanje su organizirali udruga Metamedij i Istarska kulturna agencija IKA-ACI u sklopu projekta Mi plus, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Poveznica na sažetak istraživanja nalazi se ovdje.

Tekst B. VINCEK

Leave a Reply


+ 6 = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum