Razigrano i zabavno uz društvenu kritiku

KINO: JAKO MI JE STALO, redatelj J Blakeson

U domaćim kinima upravo igra američki film „Jako mi je stalo” (I Care a Lot), koji se indirektno bavi univerzalno aktualnom problematikom skrbi za starije i nemoćne.

Britanska glumica Rosamund Pike glumi prepredenu poslovnu ženu i vlasnicu agencije za skrb o starijim osobama smanjenih sposobnosti, koja uglavnom bira bogate štićenike da bi mogla raspolagati njihovom pozamašnom imovinom. Posao joj odlično ide sve dok se ne namjeri na vrlo imućnu ženu koja živi sama i čini se da nema bliske rodbine. No, ubrzo se ispostavi da je ona majka ruskog mafijaša koja živi pod lažnim identitetom.

U ovom filmu J Blakesona najdojmljivija je Rosamund Pike u ulozi opake i beskrupulozne kučke, koju će gledatelj zamrziti već nakon desetak minuta, ali mora se priznati da je i redateljski dio posla vrlo zanimljivo izveden. Blakeson uspješno miješa elemente drame, crne komedije i gangsterskog filma, ostvarujući prilično zabavnu cjelinu, koja je čak i vrlo relevantna u društveno-kritičkom smislu.

Iako postupak dodjele skrbnika u filmu izgleda poput kafkijanske noćne more, ne bi bilo naročito iznenađujuće da je nešto slično moguće i u stvarnom sustavu. Blakeson je napravio razigrano i zabavno djelo koje ujedno promišlja i o stvarnom svijetu koji nas okružuje. Nije loše za film od kojega gledatelj u startu i ne očekuje previše.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum