Razigrano i zabavno uz društvenu kritiku

KINO: JAKO MI JE STALO, redatelj J Blakeson

U domaćim kinima upravo igra američki film „Jako mi je stalo” (I Care a Lot), koji se indirektno bavi univerzalno aktualnom problematikom skrbi za starije i nemoćne.

Britanska glumica Rosamund Pike glumi prepredenu poslovnu ženu i vlasnicu agencije za skrb o starijim osobama smanjenih sposobnosti, koja uglavnom bira bogate štićenike da bi mogla raspolagati njihovom pozamašnom imovinom. Posao joj odlično ide sve dok se ne namjeri na vrlo imućnu ženu koja živi sama i čini se da nema bliske rodbine. No, ubrzo se ispostavi da je ona majka ruskog mafijaša koja živi pod lažnim identitetom.

U ovom filmu J Blakesona najdojmljivija je Rosamund Pike u ulozi opake i beskrupulozne kučke, koju će gledatelj zamrziti već nakon desetak minuta, ali mora se priznati da je i redateljski dio posla vrlo zanimljivo izveden. Blakeson uspješno miješa elemente drame, crne komedije i gangsterskog filma, ostvarujući prilično zabavnu cjelinu, koja je čak i vrlo relevantna u društveno-kritičkom smislu.

Iako postupak dodjele skrbnika u filmu izgleda poput kafkijanske noćne more, ne bi bilo naročito iznenađujuće da je nešto slično moguće i u stvarnom sustavu. Blakeson je napravio razigrano i zabavno djelo koje ujedno promišlja i o stvarnom svijetu koji nas okružuje. Nije loše za film od kojega gledatelj u startu i ne očekuje previše.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum