Razigrano i zabavno uz društvenu kritiku

KINO: JAKO MI JE STALO, redatelj J Blakeson

U domaćim kinima upravo igra američki film „Jako mi je stalo” (I Care a Lot), koji se indirektno bavi univerzalno aktualnom problematikom skrbi za starije i nemoćne.

Britanska glumica Rosamund Pike glumi prepredenu poslovnu ženu i vlasnicu agencije za skrb o starijim osobama smanjenih sposobnosti, koja uglavnom bira bogate štićenike da bi mogla raspolagati njihovom pozamašnom imovinom. Posao joj odlično ide sve dok se ne namjeri na vrlo imućnu ženu koja živi sama i čini se da nema bliske rodbine. No, ubrzo se ispostavi da je ona majka ruskog mafijaša koja živi pod lažnim identitetom.

U ovom filmu J Blakesona najdojmljivija je Rosamund Pike u ulozi opake i beskrupulozne kučke, koju će gledatelj zamrziti već nakon desetak minuta, ali mora se priznati da je i redateljski dio posla vrlo zanimljivo izveden. Blakeson uspješno miješa elemente drame, crne komedije i gangsterskog filma, ostvarujući prilično zabavnu cjelinu, koja je čak i vrlo relevantna u društveno-kritičkom smislu.

Iako postupak dodjele skrbnika u filmu izgleda poput kafkijanske noćne more, ne bi bilo naročito iznenađujuće da je nešto slično moguće i u stvarnom sustavu. Blakeson je napravio razigrano i zabavno djelo koje ujedno promišlja i o stvarnom svijetu koji nas okružuje. Nije loše za film od kojega gledatelj u startu i ne očekuje previše.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum