VIDEODRUM – virtualna turneja četiri benda, u četiri kluba i četiri grada

Prvi Videodrum, koncertni videomagazin te virtualna turneja četiri benda, ali i četiri kluba i četiri grada održava se u utorak, 30. ožujka u 21 sat. Koncertima i razgovorima neće se predstaviti samo izvođači nego i timovi ljudi koji svojim aktivnostima, čak i u ovim izvanrednim uvjetima, rade na promociji i afirmaciji nezavisne kulture i umjetnosti.

„Videodrum novi je projekt povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Beograd, te četiri potpuno različita, ali ipak slična mjesta: Dnevni boravak Društvenog centra Rojc, Klub Channel Zero, Klub Močvaru i KC Grad. Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se organizacije koje djeluju na području nezavisne kulture međusobno povežu i da ujedinjavanjem resursa i ideja zajednički stvaraju poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u četiri grada u kojima djeluju. Stvarajući mrežu većih i manjih gradova koji su zapravo središta urbanog života omogućuje se lokalnim umjetnicima veća publika, a lokalnoj publici predstavlja se sve novo i kvalitetno što nastaje u drugim gradovima koji sudjeluju u projektu“, navode organizatori.

U sklopu prvoga Videodruma publici će se predstaviti četiri benda i to SOUR iz Pule, Tschimy iz Ljubljane, Maali iz Zagreba i Daze iz Beograda.

Klub Močvara predstavlja novi kantautorski projekt pod imenom Maali iza kojeg stoji Mate Picukarić, trubač i gitarist, te jedan od najzanimljivijih novih talenata zagrebačke glazbene scene. Prošle godine, Maali je izbacio svoj prvi singl „Fall“ koji je pobrao odlične kritike i izazvao odlične reakcije slušatelja. Pjesma je svojevrsno sjecište njegove sklonosti prema indie glazbi na tragu Bon Ivera i instrumentalističkih ambicija. U ovom nastupu Mate je okupio nekoliko vrhunskih glazbenika koji će pjesme, nastale samo u pratnji gitare, nadograditi i vlastitim stilom. Oni su Domagoj Leljak (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Eleonora Hil (violina), Zvonimir Bajević (truba), Marko Gudelj (saksofon) i Kruno Levačić (bubnjevi).

Iz ljubljanskog kluba Channel Zero dolazi Tschimy, jedan od najsvježijih pridošlica na slovenskoj glazbenoj sceni, koji se prvi put predstavio kao vokal prošle jeseni svojim debitantskim art pop/r’n’b singlom „Hera“ . Njegov prvi „EP Human OS“ izdala je mlada izdavačka kuća Ente Tapes, a na njemu istražuje koliko smo još uvijek ljudi, a u kojoj mjeri smo samo mehanizmi. Alternativni r’n’b koji spaja prošlost i sadašnjost i osjeća se kao kod kuće i u spavaćoj sobi i u mračnom i zadimljenom klubu.

Sa svojih 15, 16 i 17 godina starosti tj. bolje reći mladosti, Daze su svakako jedan od najmlađih sastava na beogradskoj sceni. Kao dvotrećinski ženski trio, Daze svoju inspiraciju nalaze u indie sastavima raznih generacija i sa različitih prostora, od Arctic Monkeys, preko Jarbola do Svemirka. Za prvo izdanje Videodruma Katarina, Anđela i Ilija govore o početku benda, procesu stvaranja i svom novom materijalu koji i predstavljaju ovom prilikom na specijalnom koncertu održanom u KC Gradu.

Pulski predstavnici na prvom Videodrumu su članovi benda SOUR koji čine iskusni glazbenici, znani po radu u brojnim pulskim sastavima (GUW, Gustafi, Deboto, Sake, Haze…) Arsen Pliško, Vedran Unukić i Andrej Barac. Oformljeni neposredno pred napad koronavirusa nisu na vrijeme našli stalnog pjevača, a materijal se gomilao pa su se odlučili na rad po principu “korak po korak, pjesma po pjesma, pjevač po pjevač”. Upravo ta raznolikost, kako pjevača tako i materijala djeluje vrlo intrigantno, a vodilo se računa i da generacijski raspon bude širok koliko god je moguće. Pjevači koji s bendom sudjeluju na Videodrumu su Dino Popović Popka, Damir Bačac Beli i Vedran Župarić Hamo.

Koncert će se moći pratiti putem društvenih mreža, na Facebook stranicama partnera koji se predstavljaju u sklopu Videodruma. Linkovi za stream su:

Dnevni boravak Rojca: http://facebook.com/Rojcnet

KC Grad: http://facebook.com/kcgrad

Klub Močvara: http://facebook.com/mochvara

Klub Channel Zero: http://facebook.com/ch0.org

„Videodrum će i nakon ovog koncertnog videomagazina nastaviti s promocijom lokalne nezavisne kulturne i umjetničke scene. Projekt se neće zaustaviti samo na glazbi te se za budućnost planiraju i druge vrijedne aktivnosti kojima će se značajno obogatiti scena gradova koji sudjeluju u projektu“, poručuju organizatori.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum