Izložba „HUMAN ANIMAL“ Margarete Lekić u HUIU galeriji

Otvorenje izložbe Margarte Lekić naziva „Human Animal“ bit će održano u četvrtak, 8. travnja u 20 sati u pulskoj HUIU galeriji.

“Koliko ste se puta našli u stanju žudnje za prirodom? Trebala vam je, željeli ste ju udahnuti, osjetiti, pročistiti se. Nakon takvih misli vjerojatno ste izašli van, organizirali vikend u prirodi ili ste pošli na pecanje. Sve to ne biste mogli obaviti, ili barem ne tako brzo, da niste imali automobil, vezu s internetom gdje ste mogli provjeriti raspoloživost i odabir najboljeg mogućeg mjesta ili puta do njega. Bez štapa za pecanje također bi bilo teško. U serijalu izložbi pod naslovom „Homo Faber“ problemski postavljamo u fokus čovjeka koji gradi oruđe, odnosno tehniku, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist. Ovaj koncept tehnologiju ne vidi kao dobru ili lošu. Ona je za nas neutralna, a samo ju ljudsko korištenje može učiniti prihvatljivom ili ne prihvatljivom, dobrom ili lošom. „Homo Faber“ prvi će se puta utjeloviti u instalaciji umjetnice Margarete Lekić pod nazivom „Human-Animal“, a koju vidimo kao simbol nepovratnog tehnološkog napretka i međusobne uvjetovanosti prirode i tehnologije koja prožima svaki aspekt suvremenog života“, pišu Ana Žarković i Katerina Jovanović u katalogu izložbe.

Margareta Lekić, rođena je 1982. u Osijeku, gdje živi i radi. Članica je HDLU-a Osijek i HDLU-a Zagreb. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji trenutno je na doktorskom studiju, također na Odsjeku kiparstva. Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zvanju umjetničkog suradnika. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Studijski je boravila u SAD-u, Austriji i Francuskoj. Od 2005. do danas imala je dvadeset i dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na pedeset i pet skupnih izložbi. Izlagala je, osim u Hrvatskoj, u Europi, SAD-u, Japanu i Kini.

Izložba traje do 30. travnja i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati. Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Radi strogog poštivanja svih epidemioloških mjera, službeno otvorenje izložbe predviđeno je izvan HUiU galerije, na parkingu “preko puta”. Zbog ograničenog broja posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru izložbe, publika je u galeriji raspoređena u grupe po 5 ljudi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum