Ljekovita moć knjige za Noć knjige

Na Svjetski dan knjige obilježava se još jedna Noć knjige, a ovogodišnji 23. travnja posvećen je ljekovitoj moći knjige.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove godine uključuje se svojim programima u ovu nacionalnu manifestaciju. Programi su prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji i važećim mjerama županijskog Stožera te su, kako navode iz Knjižnice, “većim dijelom i ove godine online pa vas pozivamo da nas pratite na našim društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu i YouTube kanalu – i razgledate izložbe koje smo za vas pripremili u izlozima i svima dostupnim izložbenim prostorima unutar Središnje knjižnice”.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, da bi se barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).

PROGRAM:

(Zoom / YouTube / Facebook / Instagram)

10 sati / Zoom: Šumske ideje ispod pokrivača od lišća – promocija priručnika, predstavljaju Irena Brajković i Sanja Krizman

17 sati / Zoom: zaČITAJ se! – okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih

18 sati / YouTube-Facebook: Birikina u gostima

19.30 sati / Središnja knjižnica: Book Club – prvi susret čitateljskog kluba u suradnji s Društvom psihologa Istre

Središnja knjižnica: Fragile – izložba slika Sanje Simeunović Bajec

Dječji odjel: Razlistaj priču – izložba slikovnica

Čitaonica kluba umirovljenika Pula: Pula u mom srcu – Pola nel mio cuore – izložba radova učenika OŠ Tone Peruška Pula

Knjižnica Vodnjan: Herbarij Gian Paula Cavallija iz 1719. godine – izložba u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu

„Snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu.“, poručuju iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum