Očekivani trijumf „Nomadlanda”

Ovogodišnja dodjela Oscara podudara se s lanjskom u tome da su nagrade u najvažnijim kategorijama osvojili redatelji azijskog podrijetla.

Lani je to bio Bong Joon-hou s filmom „Parazit”, a ove godine kineska redateljica Chloe Zhao s filmom „Nomadland” koji se bavi američkim proleterima, odnosno ljudima koji su ostali bez kuća i žive u mobilnim domovima. Osim što je „Nomadland” osvojio Oscara za najbolji film, nagrađena je redateljica Zhao, kao i glavna glumica Frances McDormand, što je potpuno očekivano s obzirom na kvalitetu i tematsku aktualnost filma.

Zanimljivo da je drama „Minari”, od koje se također puno očekivalo, najzad završila samo s Oscarom za najbolju sporednu glumicu (Yuh-jung Youn). Iznimno loše prošao je još jedan favorit, biografski film Davida Finchera o slavnom scenaristu Hermanu Mankiewiczu (Mank), koji je ostao bez ijednog Oscara.

No zato je film „Otac” prošao puno bolje – Christopher Hampton i Florian Zeller osvojili su Oscara za najbolji prilagođeni scenarij, a izvrsni Anthony Hopkins Oscara za glavnu ulogu starca koji pati od demencije. Danski redatelj Thomas Vinterberg osvojio je Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma za svoju dramu o danskim učiteljima koji se žestoko opijaju (Još jedna runda).

 

E. L.

Leave a Reply


8 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum