Vanda Velagić izvela performans u Novigradu

U Galeriji Rigo i Muzeju Lapidarium, u petak 16. travnja, predstavljena je mlada glumica, fotografkinja, umjetnička producentica i performerica Vanda Velagić iz Novigrada sa svojom izložbom “Moja mama i njezine prijateljice – superherojke” te performansom naziva “Rite de passage”.

Kustosica izložbe dr.sc Jerica Ziherl pozdravila je brojne posjetitelje, istaknula da je ovo prva izložba ove sezone u galeriji Rigo te kazala kako se nada da će uspjeti izvesti cijeli program koji su planirali. Zahvalila se Gradu Novigradu, Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije čijim je sredstvima ovaj program ostvaren, te riječ prepustila povjesničarki umjetnosti Sabini Oroshi koja je predstavila umjetnicu i njezin projekt.

“Zahvaljujem se Muzeju Lapidarium, Rigu, Jerici i Vandi što su me pozvali da budem dio ovog projekta. Puno mi znači što se nalazimo u ovom prostoru iz kojeg je krenula i moja ljubav prema umjetnosti.” naglasila je Oroshi. “Vandu poznajem već godinama, jako sam dobro upoznata s njezinim interesima i s njezinim umjetničkim izražajem. Ona se u svom radu bavi predstavljanjem različitih ženskih narativa, što i danas možemo vidjeti na ovoj izložbi. Bavi se pitanjima siromaštva, socijalne nepravde, ekologije i pitanjima slobode umjetničkog izražavanja kojeg ćemo djelom vidjeti u njezinom performansu. Izložba koju mi danas gledamo zove se Moja mama i njezine prijateljice superjunakinje, a superjunakinje su zato što ih Vanda tako vidi. Vanda ih vidi kao superheroje zbog načina na koje su se borile protiv neprijatelja u njihovim životima i očito pobijedile, a taj neprijatelj se manifestirao kao njihova svakodnevna životna situacija. Bilo da se radilo o bolestima, strahovima ili izazovima svakodnevnog života. Stoga ih Vanda i portretira kao superjunakinje kroz seriju fotografija i video-performansa. Ono što je vrlo zanimljivo jeste da Vanda portretira ove žene kroz njihov unutarnji monolog te na video-performansima možemo vidjeti kako su se one bavile svojim problemima, kako su se borile protiv neprijatelja, koje metode su koristile da bi preživjele. U razgovoru sa svojim protagonisticama otkrivala je njihove probleme i načine na koje su suzbijale bol te na svojim video uradcima oponaša poze koje su im olakšavale tegobe, te tako kroz određene pozicije kojima suzbija boli pokušava steći moći kao superheroine. Na fotografijama ih portretira kao superjunakinje igrajući se s Marvelovskom idejom kako superjunaci trebaju izgledati i preuzima njihove karakteristike, njihovu estetiku i prebacuje ju u fotografije svakodnevnih žena koje viđamo na ulicama. One nose šminku superjunaka, one stoje u upečatljivim pozama koje su simptomatične za superheroje i njihove životne priče su takve da su se one također borile te prikazuju duboke ožiljke i rane iz svojih bitaka. Time zapravo Vanda čini jednu vrlo zanimljivu stvar, ona zaustavlja njihove živote između fikcije i stvarnosti, između života i smrti, i čini to jednim vrlo inteligentnim načinom promatranja života i svijeta, te nas na fotografijama suočava s problematikom društva koje ne želi vidjeti bolesne, niti one koji su patili. Društvo ih ignorira, dok nas ona tjera da se s time suočimo.” istaknula je Sabina Oroshi.

“Večeras imamo i čast prisustvovati Vandinom prvom performansu uživo. Performans se zove Rite de passage što je francuski izraz za obred prijelaza. To je čin kojim Vanda želi ritualno prijeći iz svoje trenutne životne situacije u sljedeću etapu, a to je iz života s kojim se ona poistovjećuje, odnosno identificira kao studentica, mlada glumica, u etapu gdje postaje profesionalna umjetnica. Obred prijelaza kontekstualno ukazuje na promjenu društvenog statusa te obično uključuje ritualne radnje i to je najčešće vrlo svečan čin, poznat u svim postojećim društvima i on se povijesno odvijao posvuda. Vanda se za svoj obred odlučuje ceremonijalno premazati svim mastima. A za taj svoj prijelaz inspiraciju pronalazi u izreci koja se koristi za lukava, prepredena te prirodno snalažljiva čovjeka doraslog svim prijevarama i izmotavanjima. Vanda to svjesno čini, ona je svjesno odabrala premazati se svim uljima i mastima.” kazala je Oroshi o preformansu koji je izveden ispred Muzeja Lapidarium, te zaključila: “Ovaj performans je vrlo osoban, Vanda će postati ta osoba, Vanda će zaista proći kroz prijelaz i ovo je njezina ceremonija u kojoj smo mi kao gledatelji pozvani da sudjelujemo u njezinom performativnom činu. ”

Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja.

Tekst i fotografija: Lidija KUHAR

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum