CENKI: Edukativno – kreativan program „Vodi me na put“

Edukativno – kreativan program Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre „Vodi me na put“ održava se u četvrtak, 27. svibnja u Pićnu. Partner programa je Osnovna škola Vladimira Nazora – Područna škola Pićan (učenici od 1. do 4. razreda s učiteljicama: Đurđicom Matuhinom i Jasminom Vretenar Zulijani). Autorica i voditeljica programa je Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica Etnografskog muzeja Istre, a stručni suradnik na programu je Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre.

„Program “Vodi me na put” osmišljen je za obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja koji se od 1991. godine održava na svim kontinentima izuzev na Antarktici, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi na proljetni ekvinocij, na južnoj na jesenski, a CENKI ga niz godina dočekuje s učenicima i učiteljicama Osnovne škole Vladimira Nazora – Područne škole Pićan. Svake godine cijeli se svijet na taj dan posvećuje jednoj temi, a ova posljednja, koja je zbog pandemije izostala s našeg kalendara, bila je Putovanja. Zato što je preskočena mi ćemo “na put” ovaj put. Razgovarat ćemo o utjecaju Covida-19 na putovanja, pitat ćemo se zašto putujemo, kako se sve putuje i kamo se putuje. Dotaknut ćemo se najpopularnijih putopisa i putovanja, potražiti ih u usmenoj književnosti i posebno se osvrnut na recentne produkcije i inicijative Etnografskog muzeja Istre koje su tematizirale putovanja. Govorit ćemo tako o putujućim trgovcima, nastavno na izložbu Etnografskog muzeja Istre posvećenu upravo putujućim trgovcima, no i o Zbirci suvenira Etnografskog muzeja Istre i inicijativi sakupljanja predmeta za razvoj zbirke. Dočekujemo tako nove predmete sjećanja, zahvaljujemo unaprijed donatorima, malim i velikim, kao i njihovim pričama“, navode organizatori i pojašnjavaju:

„Cilj ovog programa je upoznavanje učenika s općim pojmovima nematerijalne kulture Istre, s naglaskom na teme: putovanja i puta u usmenoj književnosti; putopisa; putovanja u kontekstu kulture svakodnevice (putovanja danas) i osobnih sjećanja. Kroz interaktivne razgovore i edukativne elemente upoznavanja novih sadržaja, pojmova i njihova stručnog tumačenja, učenike se motivira na promišljanje putovanja i putopisa. Nadalje, potiče se njihovo sjećanje na putovanja koja su doživjeli, umijeće pripovijedanja, kao i novo iskustvo promatranja predmeta sjećanja/suvenira. Posljednji je moment važan i zbog toga što se jasnije povezuju (neodvojive) spone između materijalne (suvenir kao memorabilia) i nematerijalne kulture (sjećanje na put i pripovijedanje puta). Cijela će radionica biti dokumentirana audiovizualnim alatima kako bi sjećanja i pripovijedanja učenika doprinijelo razvoju dokumentacijskih fondova CENKI-ja i EMI-ja.“

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum