Izložba Dalibora Martinisa „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku“ u Galeriji Rigo

Otvorenje druge samostalne izložbe Dalibora Martinisa naziva „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku“ održat će se u petak, 14. svibnja u 20 sati u novigradskoj Galeriji Rigo.

Stotinu crno-bijelih fotografija bit će izloženo u galerijskom prostoru. Radi se o projektu vezanom za akcionizam, realiziranog u Istri u proljeće 2003. godine tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a povezuje se s ranim Martinisovim djelovanjem iz 1978. godine. Na fotografijama se prikazuju samotne i neugledne cestovne autobusne kućice, izvedene iz tradicionalne istarske arhitekture.

Svaki oblik kućica ima svoju autonomiju i ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. U svakoj od njih Martinis ostavlja letak sa svojim likom i porukom: „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku”. Umjetnik se na taj način obraća svojoj istarskoj izbornoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini.

Dalibor Martinis jedan je od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika. Priznati je video-art inovator čiji se radovi nalaze u mnogim zbirkama muzeja suvremene umjetnosti kako na našim prostorima, tako i dalje u svijetu. Mapa Dalibora Martinisa „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku/100 postaja na putu za demokraciju“ posebno je izdanje izložbe u nakladi Muzeja Lapidarium. Izložba je otvorena do 13. lipnja.

Priredila T. V.

Leave a Reply


9 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum