Izložba Krešimira Golubića „Punk’s not dead“ u galeriji Makina

Otvorenje izložbe Krešimira Golubića naziva „Punk’s not dead“ bit će održano u petak, 7. svibnja u 20 sati u pulskoj galeriji Makina. Graffiti i street art umjetnik Leon GSK nastavlja svoj hommage apostolima punka pa tako nakon zagrebačke i ljubljanske izložbe, Pula je treći grad u kojem predstavlja svoje interpretacije poznatih punk rock zvijezda. Portreti Punk rockera nisu samo obilježili umjetnikovo odrastanje već i odrastanje mnogobrojnih generacija Pule, Rijeke, Zagreba, Ljubljane… Radove koje predstavlja moguće je vidjeti u radnom vremenu galerije Makina od 7. svibnja do 27. rujna 2021. godine.

„Nakon Ramonesa – koje je magazin Spin jednom proglasio drugim najutjecajnijim izvođačima u povijesti popularne glazbe, odmah nakon Beatlesa, a nije ni Bono tek tako nazvao Joeya Ramonea na samrtnu postelju da mu prizna da su i “U2 nastali zbog Ramonesa” – sve je izgledalo tako krvavo prosto, a nihilizam, kontradiktornost, revolucionarnost i jednostavnost punka paradoksalno je puno ljudi potaknulo na stvaralački proces i otvorilo im vrata spoznaje, kreativnosti, razmišljanja svojom glavom i otpora pogubnim socijalnim matricama. Jedno je sigurno – protiv društvenim anomalija treba nam i glasan glazbeni protest, s ili bez crnih kožnih jakni i metalnih zakovica, s ili bez gitara i bubnjeva. No, špranca će uvijek biti ista. Sviračko znanje nije obavezno, ali nerviranje moralne većine jest. Ima li ikoga da to danas izvede kao što su to izveli pankeri 1977. godine?“, piše Aleksandar Dragaš u predgovoru kataloga izložbe.

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja graffitima je 1991. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.), kao i prvi graffiti časopis u ovom dijelu Europe – svjetski poznati ZGBKAOS magazine. Časopis egzistira od 1995. do 2001., a tijekom tog razdoblja izdano je ukupno 7 brojeva. Uz mnoštvo radova koje ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama u elektronskim medijima na temu graffita te fotografira i prati cjelokupnu graffiti scenu.

Od 2013. počinje raditi stencil tehnikom, kao dijelom post-graffiti pokreta, odnosno Street Arta scene. Redovno drži radionice i predavanja po školama na temu graffita u smislu „umjetnosti a ne vandalizma“ te svojim radom pokušava usmjeriti mlade da graffite percipiraju i “koriste” u pozitivnom  smjeru, a ne kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam.

Recentni radovi kreću se u smjeru Street arta, koje crta na ulicama i platnima, sa motivima muzičkih zvijezda, privatnih portreta, arhitekture i erotike. Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava dječje radionice i predavanja na temu “Graffiti su umjetnost a ne vandalizam”. Član je HDLU od 2020. godine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum