Izložba “Mojca & Lea” u organizaciji Slovenskog kulturnog društva Ajda iz Umaga

Izložba “Mojca & Lea” na kojoj su prezentirane ilustracije Mojce Cerjak iz Slovenskih Konjica i keramike Leonide Bernetič Zelenko iz Grožnjana otvorena je u subotu, 15. svibnja, u galeriji POU Ante Babić u Umagu. Događaj je organiziran povodom 10. godišnjice Slovenskog kulturnog drušva Ajda, čija je predsjednica Danica Bojković pozdravila prisutne na otvorenju ispred zgrade POU-a, a slikar, ilustrator, keramičar i dizajner Rok Zelenko predstavio je umjetnice i njihove radove.

Mojca Cerjak i Lea Bernetič Zelenko dugogodišnje su prijateljice, a ova izložba pripremljena je i kao podsjetnik na njihove radove na prelasku iz aktivnog umjetničkog statusa u onog u mirovanju. Rok Zelenko naglasio je da je slovenska ilustracija uz grafičku školu jedan od najvrjednijih slovenskih proizvoda kojim se predstavljaju u svijetu, a počela se, u suvremenom smislu riječi, razvijati 20-ih godina prošlog stoljeća s grupom Istrijana koji su stvorili nacionalan stil ilustracije. U novije doba, poslije Drugog svjetskog rata, kad je tehnologija tiska omogućila tiskanje u boji, narasla je cijela generacija vrlo jakih ilustratora, a pogotovo ilustratorica, kojima pripada i Mojca Cerjak kao nastavljačica te tradicije koja je vrlo važan element slovenskog kulturnog identiteta.

Mojca Cerjak rođena je 1959. u Mariboru. Diplomirala je 1978. godine na Školi za dizajn u Ljubljani, gdje je bila u klasi grafike, a 1983. godine na Bečkoj visokoj školi za primijenjenu umjetnost, te godinu dana kasnije stekla naslov magistra umjetnosti. Ilustrira bajke, poeziju i prozu, časopise za djecu i mlade, slikovnice, knjige i udžbenike književnosti. Bavi grafičkim dizajnom, opremom za knjige i dizajnom umjetnosti za lutkarske predstave, stvara plakate, plakete, kalendare i razglednice. Izlagala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama ilustracija, te je dobitnica brojnih priznanja za ilustracije i likovnu opremu dječjih knjiga.

“Mojca Cerjak unijela je u ilustraciju neku posebnu autorsku drskost koja se dotiče slikovne ravni. U njoj naime pripovjedno preobražava u simbolično, i realno prepliće s iluzijom. Cjelokupnu sliku gradi na mekim nijansiranim kolorističkim tonovima i tananom crtežu, koji ne podnosi oštre konture i kontraste. U svojoj lakoći, katkada čak na granici materijalnog, formira tipične likove i pejzaže, koji perspektivom sastavljenom iz više različitih pogleda ispunjavaju horizont dva različita svijeta – realnog i apstraktnog, stvarajući dojam da njezine slike lebde u prostoru”, kaže Alenka Domjan.

Lea Bernetič Zelenko izlaže radove u keramici s uglavnom stiliziranim morskim motivima i njima karakterističnog kolorita, od kojih je najviše zidnih keramičkih reljefa, te jedan stožac i jedna višedijelna, trodimenzionalna kompozicija

Leonida Bernetič Zelenko, rođena je u Kopru, školovala se u Izoli i Ljubljani, gdje je završila grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost. Edukaciju nastavlja na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani, a keramičku tehnologiju usavršavala je u ateljeu Sonje i Karela Zelenka. Bavila se pedagoškim radom, scenografijom, kostimografijom i grafikom, no njeno osnovno umjetničko stvaralaštvo posvećeno je keramičkim tehnologijama. Ostvarila je preko 40 osobnih prezentacija sa kolegama i suprugom Rokom Zelenkom, te sudjelovala na brojnim kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre.

Izložbu je moguće razgledati do 15. lipnja.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum