Mediteranski plesni centar u svibnju predstavlja rad Salavatorea Insane i izvedbe Davida Belasa

U Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčenatu tijekom svibnja boravi talijanski umjetnik Salvatore Insana koji u sklopu rezidencije radi na stvaranju projekta „Anatomia Del Pudore“ („Anatomy of modesty“). Isti će projekt predstaviti kroz formu online prezentacije u subotu, 22. svibnja u 20 sati. Nekoliko dana nakon, točnije 28. i 29. svibnja u 21 sat u MPC-u će biti izveden kazališni projekt „Crteži Davida Belasa“ multimedijalnog umjetnika, performera i redatelja Davida Belasa.

„Anatomia Del Pudore“ („Anatomy of modesty“) Salvatorea Insane rad je koji nastaje u okviru umjetničkog istraživačkog projekta Aporie; studija je to o oklijevanju kao psihofizičkom stanju, o stavu oprečnom aroganciji i tome da se uvijek ima što za reći, što za raditi, negdje za ići. Termin Aporia blizak je grčkoj filozofiji i ukazuje na nemogućnost preciznog odgovora na određeni problem. Autor i video umjetnik je Salvatore Insana, koreografiju potpisuje Elisa Turco Liveri, a rad izvode Alice Ruggero, Andrea Sassoli i Cecilia Ventriglia.

O projektu redatelj Insana kaže: „Smještamo se u infra-tanki prostor: između kože i tkanine koja ga prekriva. Djelujući s ovog mjesta, između pulsiranja i inhibicije, između povjerenja i pregovaranja na daljinu, u stanju neposrednosti, zadržavajući svu snagu stanja bivanja na točki. Skromnost smatramo još jednim odstupanjem od koncepta aporije, potencijalnu reaktivaciju nelogične sfere svijesti, zadržavanje i znanje kako se zaustaviti u erotizmu ljuljanja“

Predstava „Crteži Davida Belasa“ kronološki prati motive romana „Slika Doriana Graya“ Oscara Wildea. Motivi romana isprepliću se s umjetnikovim životom i dosadašnjim umjetničkim radom te se u tom smislu kao način rada ističe autoreferencijalnost i pseudobiografičnost. Sama je predstava prema načinu igre između kazališne predstave i performansa. Umjetnik je na razmeđu glumca i performera, naslanjajući se na dosadašnju umjetničku praksu. Ideja je kroz upotrebu tehnologija i njihovih kombinacija tematizirati istovremeno dosadašnji umjetnički rad Davida Belasa, aktualne teme suvremenog društva te spomenuto klasično djelo svjetske književnosti. Spomenuti projekt premijerno je izveden upravo u Mediteranskom plesnom centru u studenome 2020. godine, što ga čini četvrtim projektom premijerno predstavljenim u tom prostoru, nakon predstava „Staging a Play: Tartuffe“ (2017) i „Staging a Play: Antigone“ (2018) Matije Ferlina te „Rob3rta“ (2019) Roberte Milevoj.

Autor predstave je David Belas, a glavni suradnik i multimedijalni majstor Lovro Čepelak. Tehničku logistiku, oblikovanje i vođenje svjetla potpisuje Marko Bolković, a scenografiju i rekvizitu Valter Černeka. Na projektu su surađivale i Vesna Stilinović, Suzana Rupenović, Dario Filipović, Ivan Pisak, autori fotografija su Dejan Štifanić i Andi Bančić, a producenti su David Belas i Marko Bolković.

„Zbog epidemioloških mjera, broja ulaznica je ograničen te je obavezna rezervacija. Rezervirajte svoja mjesta na email udrugai@gmail.com. Ulaz je besplatan. Ako ste u mogućnosti, pozivamo vas da ostavite donaciju kojom ćete potpomoći pokrivanje troškova izvedbe te razvoj kontinuiranog programa Mediteranskog plesnog centra. Svi programi u Mediteranskom plesnom centru održavaju se uz provođenje svih neophodnih epidemioloških mjera te vas sve molimo da iste poštujete te da na izvedbama nosite zaštitne maske i dezinficirate ruke prije ulaska u dvoranu“, napominju organizatori.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum