Počinje program Ekolo 3 – kultura življenja u Poreču

Program Ekolo 3 – kultura življenja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč bit će održan od 3. do 23. svibnja. U nastavku donosimo kalendar programa:

ponedjeljak, 3. 5. u 11.00 i 12.00

„Hodači-ce“

Trg slobode

plesna predstava

suradnja Umjetničke organizacije TRAFIK i Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba

autor koncepta i koreograf : Žak Valenta

plesači: Kristijan Blagus, Paula Benjak, Ema Budak, Lea Filipčić, Matilda Hrastić, Viktorija Maksić, Judita Tripar

asistent koreografa: Gordana Svetopetrić

glazba: Dušan Maksimovski i J. S. Bach

trajanje: 35 minuta

Hodači-ce je futuristička vizija kultne predstave Umjetničke organizacije TRAFIK iz 1998. godine, posvećena hrvatskom književniku Janku Poliću Kamovu. U izvedbi ansambla sastavljenog od mladih plesača učenika završnih razreda srednje škole za suvremeni ples Ane Maletić iz Zagreba, predstava šalje nikad aktualnije Kamovljeve poruke: gori smo nego prije 100 godina, veće smo kukavice, kojima se ovaj avangardni riječki književnik, poznatiji pod nadimkom Pjesnik psovača, vizionarski obraćao svijetu tumačeći kompliciranu ljudsku narav. U suvremenoj izvedbi na futurističku elektronsku glazbu Hodači-ce poručuje kako budućnost pripada mladim umjetnicima.

srijeda, 5. 5. u 20.00

„Moje istrijansko korona vjenčanje“

Teatar Naranča

kazališna dvorana

komedija

autor teksta: Goran Mihovilović

režija i adaptacija: Majkl Mikolić

uloge: Majkl Mikolić, Luka Juričić, Katja Rabar, Irin Šime Rabar, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca i Matilda Nikić

Uz izuzetno aktualnu temu neprilika koje donosi trenutna situacija po pitanju organizacije vjenčanja, radnja predstave odvija se u lokalnoj oštariji „Nemojte ča zamirit“. Oštar Tone ima težak zadatak organizirati vjenčanje svoje kćeri Silvane i budućeg mladoženje, Talijana Luigija koji je zbog lockdowna ostao zatočen u Italiji. Uz niz komičnih situacija i istarske snalažljivosti Silvana neće po peti put morati odgoditi vjenčanje te ćemo, barem u ovoj predstavi, dočekati sretan kraj.

* Broj posjetitelja ograničen je – ulaznice (50 kn) moguće je isključivo kupiti preko internetskog rezervacijskog sustava na www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta u radnom vremenu: petak 18.00 – 20.00, ponedjeljak i utorak 10.00 – 12.00, srijeda 10.00 – 12.00 i 18.00 – 20.00.

četvrtak, 6. 5.

u 19.00

Retrospektiva filmova Elvisa Lenića

projekcija filma „Lov“

kinodvorana

u 20.00

„Izvještaj o pejzažu – nema nazad“

otvorenje samostalne izložbe Henryja Marića, Noela Šurana i Valtera Černeke

Mala galerija

radno vrijeme galerije: 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00, osim nedjeljom i blagdanima

trajanje izložbe: do 20. 5. 2021.

Istra ima paradoksalne vrijednosti naspram vlastitog krajolika. U prvoj postoji kolektivna svijest valorizacije bioraznolikosti i življenja u skladu s godišnjim dobima. Vjera u bolju budućnost poticana je edukacijom o zavičajnoj kulturi i ekološkim principima. Druga je očarana kratkoročnom dobiti, gomilanjem neodrživih materijala i izgradnjom, a sunce i more promoviraju se na digitalnim policama kao proizvodi u supermarketu. Dva moćna nagona u konstantnom su kreativnom sukobu. Direktno i indirektno potiče se temeljito nasilje nad pejzažom, a čovjekova marljivost opsjednuta je neplanskim djelovanjem. Izložba je sažeti preglednik u kojem vidimo da je prošlost povezana s nadolazećim vremenom, a mi smo ti koji svakodnevno utječemo na kvalitetu našeg odnosa s prirodom.

u 21.00

Retrospektiva filmova Elvisa Lenića

projekcija Šikuti trilogije („Cuki“, „Prašćina“, „Teza“)

kinodvorana

petak, 7. 5.

Revija oskarovaca:

u 18.30

„Zemlja nomada“

kategorija 12

izvorno ime: Nomadland

redatelj: Chloé Zhao

uloge: Frances McDormand,  David Strathairn,  Linda May

žanr: drama

trajanje: 107 minuta

 

u 20.30

„Još jedna runda“

kategorija 18

izvorno ime: Another Round

redatelj: Thomas Vinterberg

uloge: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang

žanr: komedija, drama

trajanje: 117 minuta

subota, 8. 5.

u 18.30

„Duša“

sinkronizirano na hrvatski

izvorno ime: Soul

redatelj: Pete Docter, Kemp Powers

uloge: Filip Juričić, Judita Franković Brdar, Dražen Čuček, Ksenija Prohaska, Irena Tereza Prpić, Igor Mešin, Branka Cvitković, Roko Sikavica, Dean Kotiga, Mirta Zečević

žanr: animirani

trajanje: 107 minuta

 

u 20.30

„Sjedinjene Države protiv Billie Holiday“

kategorija 15

izvorno ime: The United States vs. Billie Holiday

redatelj: Lee Daniels

uloge: Andra Day, Trevante Rhodes, Dusan Dukic, Leslie Jordan

žanr: biografija, glazbena drama

trajanje: 130 minuta

nedjelja, 9. 5. u 17.00 i 18.30

„I drvo je bilo sretno“

Teatar Exit

dječja predstava

kazališna dvorana

redatelj: Rene Medvešek

glazba: Krešimir Seletković

glazbenici/glumci: Davorka Horvat, Goran Jurković, Ivan Kovačić, Ivan Pavić, Damir Horvat

Jeste li znali da je drvo korijenjem povezano sa Zemljinim srcem? Da je krošnjom povezano s nebom i zvijezdama? Ali i da je jedno Drvo vezano uz jednog Dječaka? Kakvo je to drvo, pitate se? Nije ono ni po čemu neobično, ne razlikuje se od svoje drvovske braće i sestara. I ono pupa, njiše grane, sagiba se pred vjetrom i kišom, govori, pjeva, svira, a ponekad od veselja zatreperi rubovima listova ili mu se kora namreška pod teretom zabrinutih misli. Jer Drvo voli voljeti. Ukratko, želi baš sve kao i ostalo drveće. Pa tako i da bude voljeno. A kakav je taj dječak? O njemu ne znamo mnogo. Kažu da je i malen i velik… Željeli biste znati više? Onda je vrijeme da se krene na rub parka, s ovim brzojavom u ruci. Treba samo puhnuti prašinu i lišće s panja što tamo stoji. I čeka.

* Broj posjetitelja ograničen je – ulaznice (25 kn) moguće je isključivo kupiti preko internetskog rezervacijskog sustava na www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta u radnom vremenu: ponedjeljak i utorak 10.00 – 12.00; srijeda 10.00 – 12.00 i 18.00 – 20.00; četvrtak, petak i subota 18.00 – 20.00; nedjelja 16.00 – 18.30

ponedjeljak, 10. 5.

u 18.00

„Disperzije“

Alex Brajković

instalacija magle, vjetra i zvuka

foaje kazališta

postav instalacije: do srijede, 12. 5.

u 19.00

„Sve o mojoj majci“ (1999.)

> Kultni ponedjeljak

kinodvorana

izvorno ime: Todo sobre mi madre

redatelj: Pedro Almodóvar

uloge: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Peña,  Antonia San Juan, Penélope Cruz

žanr: igrani, drama

trajanje: 101 minuta

Sredovječna Manuela žena je u potpunosti posvećena podizanju svog sina Estebana. U jednoj bolnici u Madridu ona radi kao medicinska sestra, koordinatorica za transplantaciju organa, i samohrana je majka koja od Estebana krije istinu o njegovu ocu, transseksualcu imenom Lola. Tinejdžer Esteban je o Manueli napisao filmski scenarij naslovljen Sve o mojoj majci, a kad mladić navrši sedamnaest godina, na njegov rođendan on i majka odu u kazalište pogledati predstavu Tramvaj zvan žudnja prema komadu Tennesseeja Williamsa. Nakon predstave, Esteban na ulici pokuša dobiti autogram od glavne glumice Hume Rojo, a u nastaloj gužvi mladića pred majčinim očima pregazi automobil te on pogine. Ne uspijevajući nastaviti dotadašnji život, tugom shrvana Manuela odluči se vratiti u Barcelonu, grad u kojem su nekada živjeli, te potražiti Estebanova oca, koji nikad nije ni doznao da ima sina. U Barceloni će Manuela susresti i svoju staru prijateljicu Agrado, transseksualnu prostitutku koju je Lola nedavno ostavila, a u traganju za Lolom objema će pomoći požrtvovna Rosa, časna sestra specijalizirana za pomoć prostitutkama u nevolji. uvodničar: Davor Sanvincenti

utorak, 11. 5. u 18.00 i 19.00

Monika Leskovar, violončelo

Terezija Cukrov, klavir

Dani Bošnjak, flauta

kazališna dvorana

otvorena proba

repertoar:

Manuel De Falla: Siete Canciones

Populares Espanolas za violončelo i klavir

Haydn: Trio za flautu, violončelo i klavir

Bonus R.Matz: Elegija

četvrtak, 13. 5.

u 19.00

„Tre gridi“

otvorenje samostalne izložbe slika

autori: One Dollar Bill (Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Toll)

galerija Zuccato, Decumanus 34

trajanje izložbe: do 26. 6. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

„Ideja za ovu izložbu kreće od teze da umjetnost doživljavamo ili kao zrcalnu sliku povijesti ili da povijest pokažemo u prostoru koji sami uređujemo i u kojem se sve zbiva. Naša namjera je ovoj tezi dodati još jednu mogućnost, van vremenosti i antipovijesti, te spojiti sve tri mogućnosti u jednu. Namjera nam je referirati se kroz razne prezentacijske formate (slike, audio, site specific itd.),  prvim dijelom na sintagmu ”moderne” koja definira umjetnost kao najviši način na koji se istina uspije pojavljivati i na modernističku tezu da je individualnost preduvjet za umjetničko izražavanje. Drugim dijelom na strujanja i tendencije suvremene umjetničke prakse vezane za komodifikaciju i teoriju koja smatra da je individualizam i osobni identitet iz moderne stvar prošlosti i da je naš stari individualistički subjekt mrtav te da je cijela modernistička teza oko individualnosti i njena teorijska osnova obična ideologija, jer danas u doba korporativnog kapitalizma i globalizacije, u doba tzv. čovjeka-organizacije, birokracije u biznisu i u državi, taj stari individualni subjekt više ne postoji. Trećim dijelom sagledavajući vanvremensku i antipovijesnu dimenziju umjetničke prakse kao novom univerzalnošću namjesto univerzalnosti današnjih vrijednosti u društvu kao što je npr. novac.“

u 20.00

Paier Valčić Quartet

lapidarij muzeja (u slučaju kiše – kazališna dvorana)

Klaus Paier / harmonika

Asja Valčić / violončelo

Stefan Gferrer / kontrabas

Roman Werni / bubnjevi

u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb

petak, 14. 5. i subota, 15. 5.

u 18.30

„Ainbo“

sinkronizirano na hrvatski

izvorno ime: Sanctuary tales: Wishmas tree

redatelj: Ricard Cussó

uloge: Sandra Hrenar, Mirela Videk, Pero Juričić, Igor Mešin, Dražen Bratulić

žanr: animirani

trajanje: 90 minuta

 

u 20.30

„Dani gnjeva“

kategorija 15

izvorno ime: Wrath of Man

redatelj: Guy Ritchie

žanr: akcija, triler

uloge: Jason Statham, Scott Eastwood, Josh Hartnett, Holt McCallany, Laz Alonso

trajanje: 118 minuta

ponedjeljak, 17. 5.

u 18.30

izložba naslovnica Pregleda zbivanja Pučkog otvorenog učilišta Poreč

KKA studio, Kristina Kalčić Brajković

foaje kazališta

izložba dječjih radova povezana sa SkulpTurom, turom skulptura moderne i suvremene umjetnosti u Poreču

u 19.00

„Fitzcarraldo“ (1982.)

> Kultni ponedjeljak

kinodvorana

redatelj: Werner Herzog

uloge: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy, Miguel Ángel Fuentes, Paul Hittscher, Huerequeque Enrique Bohorquez, Grande Otelo

žanr: igrani, avanturistički, drama

trajanje: 158 minuta

Peru na samom početku 20. stoljeća. Irac Brian Sweeney Fitzgerald, kojeg Indiosi zovu Fitzcarraldo, opsesivni je ljubitelj opere koji mašta o izgradnji veličanstvene zgrade opere usred negostoljubive amazonske prašume. Da bi to i ostvario, Fitzcarraldo je spreman da uz pomoć privržene ljubavnice Molly, vlasnice lokalnog bordela, poduzme i nemoguće. Kako bi ostvario taj poduhvat, zadužit će se kod lokalnog tajkuna te kupiti parobrod, unajmiti ekipu i krenuti na plovidbu Amazonom. No kad Indiosi svojim bubnjevima prestraše njegovu ekipu koja se razbježi, Fitzcarraldo će ostati samo s kapetanom parobroda, kuharom i tehničarom. Ipak, ubrzo uspije nagovoriti Indiose da rade za njega, a u tome uspije glumeći da je izaslanik samog Boga te Indiosima na gramofonu puštajući Carusove operne izvedbe. A prede njima je zadatak koji se čini nemogućim ostvariti, jer parobrod mase 300 tona moraju prebaciti preko planine te doći do dotad neplovne rijeke i u prašumi otvoriti trgovinu kaučukom. Uvodničar: Davor Sanvincenti.

srijeda, 19. 5. u 19.00

predstavljanje monografije Pučkog otvorenog učilišta Poreč povodom 60 godina postojanja

kazališna dvorana

četvrtak, 20. 5., petak, 21. 5. i subota, 22. 5.

u 18.30

„Ainbo“

sinkronizirano na hrvatski

izvorno ime: Sanctuary tales: Wishmas tree

redatelj: Ricard Cussó

uloge: Sandra Hrenar, Mirela Videk, Pero Juričić, Igor Mešin, Dražen Bratulić

žanr: animirani

trajanje: 90 minuta

u 20.30

„Sef“

kategorija 12

izvorno ime: Way Down

redatelj: Jaume Balagueró

uloge: Freddie Highmore, Sam Riley, Liam Cunningham, Astrid Berges-Frisbey

žanr: akcija

trajanje: 118 minuta

nedjelja, 23. 5. u 20.00

„Ku-je-ku-ni-more“

Process ISpainT(H)ING?

koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe

kazališna dvorana

Marco Quarantotto / bubnjevi

Miroslav Tovirac / električna bas-gitara + efekti

Marko Grbac Knapić / elektronika uživo + semplovi + efekti

Afrim Shehu / tenor-saksofon

Luka Žužić / trombon

Neven Radaković / glas + električni klavir Rhodes + lupovi + efekti – dirigent, skladatelj, autor koncepta ISpainT(H)ING, znakovnog jezika za skladanje uživo – umjetnički voditelj

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum